Tuin onderhouden in de herfst? Dit moet je NIET doen!

Bladeren niet opruimen

Nadert de herfst zijn einde? Dan betekent dit dat de temperatuur alleen nog maar verder gaat dalen. Je hebt hier niet alleen zelf last van, maar jouw tuin ondervindt hier ook hinder van. De bloemen en planten worden namelijk blootgesteld aan vorst en winterse neerslag. Gelukkig zijn veel planten in staat om zichzelf door de winter heen te slaan. Zo nemen zij aan het einde van de herfst of het begin van de winter vaak afstand van hun bladeren. Vervolgens houden ze een soort winterslaap. De kans bestaat dat je jouw tuin zo goed mogelijk wilt voorbereiden op de winter. Veel mensen gaan in dat geval enthousiast aan de slag om ervoor te zorgen dat hun tuin er aan het einde van de herfst goed bij ligt. Dit kan natuurlijk, maar er zijn een aantal dingen die je in de herfst beter niet kunt doen.

1. Laat bladeren vooral liggen

Heeft het merendeel van de bloemen en planten inmiddels afstand gedaan van zijn blad? Dan zorgt dit voor de nodige rommel in jouw tuin. De kans is groot dat je aan het einde van de herfst door jouw tuin gaat om het bladafval te verwijderen. Uit ervaring weten we dat veel mensen dit doen. Toch raden we jou aan het blad te laten liggen. Je kunt het blad prima van het gazon en van de bestrating verwijderen, maar laat het in perkjes vooral liggen. Waarom? Omdat de bladeren als het ware een deken vormen voor de bloemen en planten in jouw tuin. Indien de bodem bedekt wordt met blad, krijgt de vorst hier minder snel vat op. Dit zorgt ervoor dat jouw bloemen en planten beter stand kunnen houden. Begin dus pas in het voorjaar met het verwijderen van het bladafval en laat het in de wintermaanden lekker liggen.

2. Pas op met snoeien

Er zijn genoeg mensen die in de herfst een rondje maken door hun tuin met de snoeischaar. Planten met dorre bladeren worden gesnoeid, om ervoor te zorgen dat ze gekortwiekt aan de winter beginnen. Bij sommige planten is dit inderdaad verstandig, maar dit geldt niet voor alle planten. Laat de vaste planten in de borders in jouw tuin bijvoorbeeld met rust. Doe dit ook wanneer er dorre bladeren zichtbaar worden. Dorre bladeren aan een plant wijzen er juist op dat de plant zich klaarmaakt voor de winter. De plant beschermt zich zo als het ware zelf alvast tegen de lagere temperaturen. Wanneer je de plant snoeit, wordt het voor de plant een stuk lastiger om in de winter te overleven.

3. Bestrating poetsen

Op een zachte herfstdag ben je mogelijk snel geneigd om in de tuin aan de slag te gaan. Is jouw bestrating behoorlijk groen uitgeslagen door de aanslag? Dan besluit je dat mogelijk wel te gaan verwijderen op deze dag. Dat kan natuurlijk, maar echt zinvol is dit niet. Waarom niet? Omdat de zon zich in de herfst en de winter maar weinig laat zien. De kans dat de aanslag binnen de kortste keren terugkeert is hierdoor ontzettend groot. Ook de regen speelt hier een belangrijke rol in. Je kunt daarom beter wachten tot het voorjaar met het weghalen van de aanslag op de bestrating in jouw tuin. Op deze manier heb je een stuk langer plezier van schone tegels in jouw tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here