Verticuteer jouw gazon in het voorjaar!

gras verticuteren

Heb je een grasmat in jouw tuin liggen? Dan maai je deze ongetwijfeld wanneer je de sprieten te lang vindt. Op deze manier blijft jouw gazon namelijk strak. De meeste mensen houden het echter alleen bij het maaien van het gazon. Het is echter ook goed om jouw gazon te verticuteren. Heb je geen idee wat dit is? Dan ben je hier aan het juiste adres! In de onderstaande tekst vertellen wij jou namelijk waarom je moet verticuteren, wat het nut ervan is, wanneer je dit het beste kunt doen en hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is verticuteren en waarom is het nuttig?

Bij verticuteren maak je jouw gazon vrij van mossen en dode grasresten. Deze zijn in ieder gazon aanwezig. Heb je nog niet eerder geverticuteerd? Dan is de kans groot dat er zelfs veel mos en dood gras tussen jouw gazon zit. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw grasmat. Wanneer je niet regelmatig verticuteert, sterft jouw gras namelijk af. Hoe dit kan? Doordat de mossen en dode grasresten als het ware een laag gaan vormen op de bodem van jouw grasmat. Gevolg hiervan is dat de bodem volledig dicht kan groeien. En wanneer de bodem dicht zit, kan deze geen water en zuurstof meer opnemen. Door geregeld mossen en oude grasresten te verwijderen voorkom je dus dat jouw gazon afsterft.

De beste periode om te verticuteren

Nu je weet wat verticuteren is en waarom het nuttig is, besluit je mogelijk dat het tijd wordt om jouw gazon te verticuteren. Sommige mensen doen dit op het moment dat dit hen het beste uitkomt. Zo wordt er geregeld geverticuteerd in de zomermaanden of in het najaar. Dit is echter niet de beste periode om te verticuteren. Wanneer je dit dan wel moet doen? In het vroege voorjaar. Het gazon komt in de lente namelijk weer tot bloei. Daarom doe je er goed aan de mossen en dode grasresten aan het begin van dit seizoen te verwijderen. Op deze manier kan jouw gazon voldoende zuurstof en water opnemen. Hierdoor geniet je in de zomermaanden van een mooi en vol groen gazon.

Hoe gaat verticuteren in zijn werk?

Heb je jouw gazon niet eerder geverticuteerd? Dan weet je niet hoe dit in zijn werk gaat. Voor wat betreft verticuteren heb je twee opties: handmatig en machinaal. Heb je een groot gazon? Dan kun je beter een machine gebruiken voor het verticuteren. De kans is groot dat je niet over zo’n machine beschikt. Vraag in dat geval eens rond in jouw eigen netwerk. Mogelijk heeft een familielid of kennis wel zo’n machine. Is dit niet het geval? Dan kun je er altijd nog eentje huren. Heb je een klein gazon? Dan kun je een hark gebruiken om te verticuteren. Op deze manier weet je echter niet zeker dat je op iedere plek op dezelfde diepte verticuteert. Dit is met een machine wel het geval, aangezien je de diepte van de messen zelf instelt. Verticuteren met een machine geniet dus de voorkeur.

Vaker dan één keer verticuteren

Heb je een goed gazon? Dan is het voldoende om jouw grasmat alleen in de lente te verticuteren. In sommige gevallen is het echter niet verkeerd om een tweede keer te verticuteren. Doe dit bij voorkeur in het najaar. Tweemaal per jaar verticuteren is overigens alleen nodig bij veel mosgroei of dode grasresten. Ligt jouw gazon op klei- of veengrond? Dan raden wij je sowieso aan om tweemaal per jaar te verticuteren. Mossen en dode grassen groeien namelijk stukken sneller op deze ondergrond. Het voordeel van twee keer per jaar verticuteren is dat je zelf met een klei- of veengrond verzekerd bent van een mooie grasmat in de lente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here