Zo bescherm je jouw tuin tegen de winterse kou!

tuin in de winter

In de winter daalt de temperatuur in ons land regelmatig onder het vriespunt. Wij kunnen onszelf hier goed tegen kleden. Daarbij komt dat we het in huis lekker warm kunnen maken met behulp van een (hout)kachel, onze cv-ketel of een warmtepomp. Voor de planten in jouw tuin geldt dit echter niet. Zij worden in de winter volop blootgesteld aan de vrieskou. De meeste planten kunnen hier wel tegen. Toch zijn er ook planten die niet bijzonder goed tegen de vorst kunnen. Gelukkig kun je maatregelen nemen om jouw tuin te beschermen. Hieronder zetten we drie tips op een rijtje.

1. Wacht met snoeien

De koude winterdagen lijken niet geschikt om planten te gaan snoeien. Toch zijn er genoeg mensen die op een zonnige winterdag met de snoeischaar door hun tuin gaan. Besef je echter wel dat dit grote gevolgen kan hebben voor de planten in jouw tuin. Waarom? Omdat er door het snoeien altijd een snoeiwond ontstaat bij de plant. Bij vorst kan deze wond niet goed herstellen. Hierdoor loopt een plant het risico om in te vriezen. Sommige ingevroren planten herstellen zich in het voorjaar, maar dat geldt lang niet voor alle planten. Daarom raden wij je aan niet te gaan snoeien in de winter. Wacht hiermee tot het voorjaar wordt.

2. Zorg voor bodembedekking

Als gevolg van de vorst kan de bodem in jouw tuin flink hard worden. Dit kan gevolgen hebben voor de bloemen en planten in jouw tuin. Wist je echter dat je ervoor kunt zorgen dat de vorst minder snel vat krijg op jouw bodem? Dit doe je door jouw bodem te bedekken. Denk nu niet dat je allerlei kleden in jouw tuin moet gaan leggen om de planten te beschermen. Nee, want je kunt ook de natuur inzetten voor bescherming. Hoe? Door het afgevallen blad vooral te laten liggen. Veel bloemen en planten verliezen hun bladeren in de herfst. Deze vallen  vervolgens op de bodem van jouw tuin. Deze bladeren vormen als het ware een deken. Door deze bladeren wordt het voor de vorst lastiger om vat te krijgen op de bodem. Wil je jouw tuin beschermen tegen de winterse kou? Haal de bladeren dan pas in het voorjaar uit jouw tuin.

3. Zet planten op een vorstvrije plek

Er zijn bepaalde plantsoorten die niet of minder goed tegen de vorst kunnen. Je kunt besluiten deze planten te laten staan en erop gokken dat ze de winter overleven. Deze kans is echter minimaal. Om de planten de winter door te helpen, doe je er goed aan ze op een vorstvrije plek te plaatsen. Bij planten in een pot is dit natuurlijk makkelijk. Je zet de pot dan immers gewoon in de garage of onder een overkapping neer. Maar hoe doe je dit met vaste planten? Denk nu niet dat je deze voor de winter uit de grond moet halen om ze te beschermen. Nee, je kunt deze planten in de winter namelijk inpakken om ze zo te beschermen tegen de vrieskou. Hiervoor kun je een speciale beschermhoes gebruiken, maar een deken volstaat vaak ook. Het is ook mogelijk om stro op de bodem te leggen rond de steel van de plant. Op deze manier wordt een plant ook beschermd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here