Hittegolf? Zo help je jouw bloemen en planten de zomer door!

beregening planten

Het klimaat in Nederland is behoorlijk wisselvallig te noemen. In de winter kan het ijzig koud worden, in de herfst en het voorjaar regent het geregeld en in de zomer is het soms ontzettend heet. Jouw tuin wordt dus ook blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Eén van de seizoen waarin bloemen en planten het meeste te lijden hebben, is de zomer. Dit is met name het geval wanneer het een aantal dagen achter elkaar flink warm is. In dat geval is er mogelijk sprake van een hittegolf. Voor mensen is dit natuurlijk geen pretje, maar dit geldt ook voor de bloemen en planten in jouw tuin. In deze tekst geven we je een aantal tips om bloemen en planten een hittegolf door te helpen.

1. Geef bloemen en planten water, heel veel water

Ten tijde van een hittegolf valt er niet of nauwelijks neerslag. Dit kan ervoor zorgen dat de bodem in jouw tuin uitdroogt. En in het geval van een droge bodem kunnen bloemen en planten geen vocht opnemen. Indien je niets doet, sterft jouw tuin langzaam maar zeker uit. Om jouw bloemen en planten een hittegolf door te helpen, moet je er dus allereerst voor zorgen dat ze voldoende water krijgen. De makkelijkste manier om dit te doen is met een sproeier of tuinslang. Op extreem warme dagen doe je er goed aan bloemen en planten tweemaal per dag water te geven. Doe dit niet op het heetst van de dag, maar in de vroege ochtend en wanneer de zon ondergaat. Vergeet ook jouw gazon niet van water te voorzien tijdens een hittegolf. Het gras kan namelijk ook uitdrogen bij een tekort aan water.

2. Bescherm planten tegen de zon

In een tuin worden planten vaak in de grond geplant. Er zijn echter ook genoeg mensen die planten in potten plaatsen. Deze planten hebben ontzettend veel te lijden tijdens een hittegolf. Dit is zeker het geval wanneer ze in de brandende zon staan. Wat veel mensen niet weten, is dat planten ook kunnen verbranden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de plant. Bescherm planten in potten daarom ook goed tijdens zonnige dagen. Zet ze bijvoorbeeld onder een afdakje of op een plek waar veel schaduw is. Heb je geen overkapping en is er ook weinig schaduw? Zet dan een parasol op boven jouw planten, zodat ze alsnog in de schaduw staan.

3. Sproei jonge planten extra vaak

Er zijn genoeg mensen die hun tuin in het voorjaar of in het begin van de zomer voorzien van nieuwe planten. Op deze manier komen er namelijk weer nieuwe, frisse kleuren in jouw tuin. Het komt echter geregeld voor dat deze planten het loodje leggen tijdens een hittegolf. Heb je ook nog niet al te lang geleden nieuwe bloemen of planten geplant? Dan moet je hier tijdens een hittegolf extra aandacht aan besteden. Hierboven haalden we aan dat tweemaal sproeien voldoende is, maar dat geldt vaak niet voor jonge planten. Deze drogen namelijk een stuk sneller uit. Zorg er daarom voor dat je jonge planten gedurende langere tijd water geeft. Dit betekent echt niet dat je constant met de slang bij de plant moet blijven staan. Nee hoor, je kunt de slang namelijk ook prima neerleggen en zelf ondertussen wat anders gaan doen. Daarnaast is het mogelijk om een sproeier aan te sluiten op de slang. Op deze manier profiteert nagenoeg jouw gehele tuin van het water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here