Maak in vijf stappen jouw tuin klaar voor de zomer!

onkruid plukken

De zomer is een periode waar veel Nederlander van kunnen genieten. Logisch, want de temperatuur loopt in dit seizoen behoorlijk hoog op. Daarbij komt dat het lang licht is en dat vinden veel mensen prettig. Heb je een tuin bij je woning? Dan is de kans groot dat je hier in de zomer de nodige uurtjes in doorbrengt. Jouw tuin moet er dan natuurlijk wel enigszins onderhouden bij liggen. Om dit te realiseren kun je een hovenier inhuren, maar je kunt ook zelf je handen uit de mouwen steken. Maar hoe zorg je eigenlijk voor een tuin die klaar is voor de zomer? Het onderstaande stappenplan helpt jou hier vast en zeker bij!

Stap 1: Maai je gazon

De eerste stap is een betrekkelijk eenvoudige. Jouw gazon is in het voorjaar namelijk behoorlijk gegroeid. De kans is groot dat de sprieten inmiddels alweer een paar centimeter hoog zijn. Richt je daarom altijd eerst tot jouw gazon wanneer je jouw tuin klaar wilt maken voor de zomer. Onderhoud hiervan is in de zomer betrekkelijk makkelijk, want een maaibeurt volstaat vaak. Op droge dagen is het daarnaast verstandig om het gras te sproeien. Zo voorkom je dat het gras geel uitslaat en uiteindelijk afsterft.

Stap 2: Verwijder onkruid

Naast gras heb je vast en zeker ook nog perkjes in jouw tuin waar bloemen en planten in staan. Tussen deze bloemen en planten is in het voorjaar vast en zeker onkruid gaan groeien. Dit is natuurlijk geen fraai gezicht. Om jouw tuin klaar te maken voor de zomer moet je dit onkruid verwijderen. Trek niet alles maar zo uit de grond, maar gebruik een schoffel. Op deze manier wordt het makkelijker om onkruid met wortel en al te verwijderen. De kans dat het terugkeert wordt zo een stuk kleiner. Vergeet na het schoffelen niet om het onkruid handmatig te verwijderen.

Stap 3: Pak de snoeischaar

De stuiken in jouw tuin zijn in het voorjaar ongetwijfeld flink gegroeid. Mogelijk zijn ze zelfs zo hard gegroeid dat ze er verwilderd uitzien. Dit nodigt natuurlijk niet echt uit om in de zomer in jouw tuin te gaan zitten. Daarom is het zaak de struiken en bomen in jouw tuin te snoeien. Veel mensen denken dat snoeien in de zomer niet verstandig is, maar dat is het wel degelijk. Planten zitten dan namelijk in hun bloeiperiode. Wat het voordeel hiervan is? Dat de snoeiwond, die altijd ontstaat bij het snoeien, sneller herstelt. Planten staan hierdoor vaak snel weer in bloei wanneer je ze snoeit in de zomer. Weet je niet hoe je moet snoeien? Overweeg deze klus dan uit te besteden. Door verkeerd te snoeien kun je struiken en bomen namelijk onherstelbaar beschadigen.

Stap 4: Opruimen en schoonmaken

In de zomer ligt er geregeld afval in jouw tuin. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door vogels die in het voorjaar hun nest bouwen in bomen en struiken. Bij het uitvliegen van de vogels vallen er geregeld takjes naar beneden. Dit zorgt voor een slordige indruk. Dit geldt natuurlijk ook voor onkruid tussen de bestrating in jouw tuin. Wil je dat jouw tuin er in de zomer strak bij ligt? Zorg er dan voor dat je takjes, mos, onkruid en andere resten tijdig opruimt. Dit komt de uitstraling van jouw tuin in de zomer maanden namelijk ten goede. Heb je tuinmeubels of een loungeset? Ga hier dan vooral ook even met een doekje overheen voordat de zomer begint. Het is namelijk wel zo prettig om aan een schone tafel of in een schone stoel te zitten.

Stap 5: Creëer een zomerse sfeer

De zomer is een kleurrijke periode. Dit wil je natuurlijk terug laten keren in jouw tuin. Vind je het momenteel toch wat te groen in jouw tuin? Voeg dan gewoon wat meer kleur toe. Dit kun je doen door accessoires in jouw tuin te plaatsen. Heb je zelf echter groene vingers? Dan kies je natuurlijk voor nieuwe planten. Deze kun je in de zomermaanden prima in jouw tuin planten, zolang je ze maar regelmatig van water voorziet. Dit is vooral tijdens een hittegolf belangrijk. Wanneer het een aantal dagen achter elkaar heet is, moet je jonge planten lange tijd van water voorzien. Doe je dit niet? Dan leggen ze binnen de kortste keren het loodje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here