Waarom bloemen in jouw tuin?

bloemen in tuin

Indien je een tuin hebt met borders en een gazon, moet je deze geregeld onderhouden. Heb je groene vingers? Dan vind je het vast niet erg om onkruid te wieden en bladafval te verwijderen. Er zijn echter genoeg mensen die hier een hekel aan hebben. Deze mensen vinden het maar dom werk en het kost daarnaast ook nog eens behoorlijk wat tijd. Daarom zien we steeds vaker dat mensen hun tuin volgooien met grote tegels. Hier kan weliswaar nog onkruid tussen groeien, maar dit is stukken minder dan in borders. Een tuin met stenen is dus een stuk onderhoudsvriendelijker. Toch is het ook goed om bloemen in jouw tuin te planten. Waarom? In de onderstaande tekst zetten we drie redenen op een rijtje.

1. Zorgt voor kleur in jouw tuin

Een tuin met alleen maar tegels is bijzonder praktisch, maar natuurlijk wel hartstikke saai. Veel mensen kiezen voor grijze of zwarte tegels in hun tuin, waardoor een wat grauwe indruk ontstaat. Soms wordt er een deel van de tuin ingericht met een gazon, om toch nog wat kleur te krijgen. Dit kleine beetje groen draagt echter niet of nauwelijks bij aan de sfeer in jouw tuin. Met bloemen wordt dit een ander verhaal. Bloemen zijn namelijk ontzettend kleurrijk en werken daarom juist wel sfeerverhogend. Wil je meer kleur in jouw tuin? Dan betekent dit echt niet dat je jouw hele tuin overhoop hoeft te halen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een paar kleine borders of perkjes aan te leggen. Op deze manier blijft het onderhoud beperkt, maar krijg jouw tuin toch een kleurrijke uitstraling.

2. Goed voor bijen en andere insecten

Bloemen vormen vaak een kleurrijk geheel. Ze zijn echter niet alleen goed voor het oog, maar ook voor allerlei insecten. Zo zie je snel genoeg dat bijen, vlinders en andere insecten hun weg naar jouw tuin weten te vinden wanneer hier bloemen staan. Veel mensen zitten echter helemaal niet te wachten op deze diertjes. Toch heb je hier niet of nauwelijks last van. Bijen hebben namelijk geen kwade bedoelingen, zolang je ze maar met rust laat. De dieren richten zich eigenlijk alleen maar tot de nectar die in bloemen zit. Wil je het aantal wespen en bijen in jouw tuin niet te groot laten worden? Zorg dan ook voor dichte beplanting. Op deze manier ontstaat er een schuilplaats voor vijanden van deze insecten. Hierdoor blijft de overlast van insecten altijd beperkt.

3. Belangrijk voor goede afwatering

De weersomstandigheden in ons land nemen steeds extremere vormen aan. Zo kan het in de zomer snikheet worden, terwijl er ook ontzettend veel neerslag kan vallen. Met name deze neerslag kan voor problemen zorgen in jouw tuin. Dit geldt zeker wanneer je alleen maar tegels in jouw tuin hebt liggen. Het water kan dan immers een stuk lastiger afgevoerd worden. Hierdoor kan wateroverlast ontstaan. Ook voor wat betreft de afwatering is het dus belangrijk om bloemen en planten in jouw tuin te hebben. Het water wordt namelijk veel sneller in de grond opgenomen wanneer er bloemen en planten in jouw tuin staan. Heb je nu alleen nog maar tegels met een goede afwatering? Overweeg dan zeker om een deel van deze tegels te verwijderen om hemelwater beter af te kunnen voeren. Het is echt niet nodig om de helft van de tegels uit jouw tuin te halen. Zo is het soms al voldoende om slechts één rij tegels te vervangen door bijvoorbeeld bloemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here