Wanneer plant je welke bloembollen?

bloembollen wanneer planten

Wil je dat jouw tuin er in het voorjaar kleurrijk bij ligt? Of wil je juist dat er in de wintermaanden ook nog wat kleur in jouw tuin aanwezig is? Dan kun je hier zelf wat aan doen. Je kunt onder meer bloembollen planten. Dit is een betrekkelijk eenvoudige manier om kleur in jouw tuin te krijgen. Je moet allereerst wel weten hoe je een bloembol moet planten. De bollen moeten immers niet te diep geplant worden, want dan komen ze niet tot bloei. Plant ze daarom twee keer zo diep als de grootte van de bloembol. Naast de diepte moet je echter ook rekening houden met de periode waarin je ze het beste kunt planten. Veel mensen hebben hier geen weet van. Daarom zetten wij hieronder vijf soorten bloembollen op een rijtje en vertellen we je wanneer je ze het beste kunt planten voor het mooiste resultaat.

1. Hyacinten

Hyacinten

De hyacint zien we in veel tuinen in ons land terug. De plant bloeit in het vroege voorjaar, waardoor jouw tuin al snel een waar kleurenparadijs is. Dit gebeurt overigens alleen wanneer je de bloembollen van de hyacint op het juiste moment plant. Wil je in april en mei al kunnen genieten van de hyacinten? Zorg er dan voor dat je de bollen in september, oktober, november of december al in de grond plant. Ook is het belangrijk dat de grond waarin je de bollen van de hyacint plant helemaal of gedeeltelijk in de zon ligt.

2. Gladiolen

Gladiolen

Gladiolen zorgen voor de meeste mooie kleuren aan het einde van het voorjaar en in het begin van de zomermaanden. Het voordeel van deze bloembollen is dat ze betrekkelijk snel tot bloei komen. In tegenstelling tot de bollen van de hyacint hoef je de bollen van de gladiool niet heel ver van tevoren al te planten. Je plant de bollen van de gladiool namelijk in maart, april of mei. In de maanden juni, juli en augustus komen ze vervolgens tot bloei. Het is bij deze bloembollen wel belangrijk dat je ze in een stuk aarde plant waar de zon veelvuldig op staat. Jouw gladiolen komen op deze manier snel tot ontwikkeling.

3. Keizerskroon

keizerskroon

Het voordeel van de keizerskroon is dat je de bollen ervan niet per se in een stuk van jouw tuin hoeft te planten waar de zon veelvuldig schijnt. Nee, deze bloembollen ontwikkelen zich namelijk ook prima in een stuk grond dat in de schaduw ligt. De bollen van de keizerskroon ontwikkelen echter ook in een stuk tuin dat volledig of half in de zon ligt. Indien je de bollen van deze plant op het juiste moment plant, geniet je in de maanden april en mei al volop van de kleuren van de Keizerskroon. Wat het juiste moment is om deze bollen te planten? Bij voorkeur in de periode september-december.

4. Krokussen

krokussen

In menig tuin in Nederland zien we krokussen terug. De bloemen die voortkomen uit de bollen zijn namelijk bijzonder kleurrijk. Voor krokussen geldt dat je ze op twee momenten in het jaar kunt planten. Wil je in de herfst nog kleur in jouw tuin hebben? Plant de bollen van de krokus dan in juli of augustus. De bloembollen komen dan in de maanden september, oktober en november tot bloei. Je hebt dus tot vlak voor de winter nog een hoop kleur in jouw tuin. Wil je in de lente genieten van de kleuren van krokussen? Plant de bollen dan in september of oktober. De bloeitijd van de krokussen ligt in dat geval tussen januari en april.

5. Tulpen

tulpen

De bloembollen van tulpen zorgen ook voor een ware kleurensensatie in jouw tuin wanneer ze tot bloei komen. Een tulp kan echt ontzettend veel verschillende kleuren aannemen. De bloeitijd van tulpen ligt in het voorjaar. In de maanden april, mei en juni komen de bloembollen van de tulp namelijk tot bloei. Wil je dan kleur in jouw tuin hebben? Dan is het wel zaak dat je de bloembollen al in september, oktober, november of december plant. In dat geval is jouw tuin al vroeg in het jaar een kleurrijke bedoeling en dat is natuurlijk een fraai gezicht!

Lees ook: hoe kun je het beste bloembollen planten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here