Appelboom in jouw tuin? Hier moet je rekening mee houden!

appelboom

Veel Nederlanders vinden het leuk om gedeeltelijk te voorzien in hun eigen voedsel. Dit kan natuurlijk prima met een moestuin. Hierin kun je zelf groente en fruit verbouwen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een appelboom in jouw tuin te plaatsen. Heb je een vrij ruime tuin? Dan heb je ongetwijfeld voldoende ruimte om een appelboom te planten. Het is echter niet zo dat je zo’n boom gewoon in de grond kunt planten en er verder niet naar om hoeft te kijken. Nee, bij een appelboom zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Benieuwd wat deze zaken zoal zijn? Wij zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Op de juiste wijze planten

Wil je een appelboom in jouw tuin? Zorg er dan eerst voor dat je hier een geschikte plek voor vindt. Plant een appelboom bij voorkeur op een plek waar de zon veelvuldig op schijnt. Het is echter ook mogelijk om een appelboom half in de schaduw te plaatsen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een appelboom. Kijk goed naar het soort appel dat in de boom groeit, want er zijn verschillende soorten bomen te koop. De kans is groot dat je de boom in een pot koopt. Nu moet je hem alleen nog in de grond planten. Het is belangrijk dat je een appelboom op de juiste diepte plant. Graaf het gat voor de appelboom bij voorkeur net iets dieper dan de hoogte van de pot waarin de boom zit. Maak de grond rond het gat ook wat los. Hierdoor kunnen de wortels van de boom zich makkelijk een weg banen door de aarde en zich zo nestelen. Voordat je de boom in de grond plant, doe je er goed aan de wortels wat los te maken. Doe je dit niet? Dan groeit de boom niet goed.

Gebruik een boompaal

Je hebt ongetwijfeld weleens een houten paal zien staan naast een boom. Met behulp van een soort band zit de boom vast aan deze paal. Zo’n paal noemen we een boompaal. Een dergelijke paal zorgt ervoor dat de boom sneller en beter vastgroeit in de grond. Bovendien hoef je er zo niet bang voor te zijn dat een appelboom omwaait. Plant je een appelboom zonder boompaal? Dan kan harde wind ervoor zorgen dat de appelboom gaat bewegen. Hierdoor kunnen de wortels niet goed nestelen in de grond. Met een boompaal staat jouw appelboom dus sneller stevig in de grond.

De verzorging van een appelboom

Net als de andere planten in jouw tuin is het natuurlijk logisch dat je jouw appelboom moet verzorgen. Toch moet je weten dat een appelboom betrekkelijk weinig verzorging nodig heeft. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat de boom voldoende water toegediend krijgt. Dit gebeurt vaak door middel van neerslag. In warme, droge zomers doe je er goed aan een appelboom zelf wat water te geven met bijvoorbeeld een tuinslang. Je kunt er ook voor kiezen om in de beginfase wat mestkorrels bij de boom te strooien. Op deze manier krijgt jouw appelboom extra voedingsstoffen, waardoor hij sneller groeit.

Snoeien van een appelboom

Een appelboom wordt langzaam maar zeker steeds groter. Ook de takken van de boom worden langer en langer. Daarom ontkom je er op een gegeven moment niet aan om jouw appelboom te snoeien. Snoei een appelboom bij voorkeur altijd twee keer per jaar, in de winter en de zomer. In de winter doe je er goed aan de waterloten, de zogenoemde takken die recht omhoog groeien, te snoeien. Laat wel altijd één of twee knoppen aan de tak zitten en knip hem door boven een knop die opzij of naar beneden wijst. De snoei in de zomer is er meer op gericht om de boom in een mooie vorm te houden. In het voorjaar groeit een appelboom snel, waardoor takken erg lang kunnen worden. Door te snoeien zorg je dat de takken van jouw appelboom allemaal ongeveer dezelfde lengte hebben. Pas wel op dat je een appelboom niet te kort snoeit, want dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de boom en de appels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here