Waar moet je rekening mee houden bij het planten van bomen?

boom planten

Voor de invulling van jouw tuin heb je sinds  jaar en dag talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor borders of perkjes met verschillende bloemen en planten. Daarnaast heb je vast en zeker ook een tegelpad in jouw tuin of misschien is er wel een terras gerealiseerd. Veel Nederlanders hebben tevens een plekje ingeruimd voor een stukje gras in hun tuin. Is jouw tuin relatief groot? Dan is de kans aanwezig dat je wat meer opvulling wilt. Dit kun je met bomen realiseren. Bomen zijn overigens ook goed wanneer je wat meer privacy in jouw tuin wilt hebben. Met behulp van bomen kun je jouw tuin namelijk afschermen. Hierdoor kijken mensen minder snel jouw tuin in. Wil je ook bomen in jouw tuin? Dan moet je ze planten. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij het planten van bomen?

De beste periode om een boom te planten

Voordat je een boom gaat planten, wil je natuurlijk eerst weten wat de beste periode is voor het planten. Er zijn mensen die denken dat het niet uitmaakt in welke periode een boom geplant wordt. Dit is echter wel degelijk het geval. Heb je de boom gekocht bij een kweker? Dan gaat het waarschijnlijk om een boom met kluit of kale wortel. Dit soort bomen kun je het beste tussen november en april planten. Waarom je juist deze periode moet kiezen? Omdat de boom in het najaar vaak het beste aanslaat. Dit wil zeggen dat de wortels sneller groeien, wat de stabiliteit van de boom ten goede komt. Heb je een boompje in een pot gekocht? Dan kun je deze in feite het hele jaar door planten. Ook voor deze bomen geldt echter dat ze in het najaar het beste aanslaan.

Hoe plant je een boom?

Om een boom te planten moet je eerst een gat graven in jouw tuin. De meeste mensen hebben echter geen idee hoe groot zo’n gat moet zijn, waardoor ze dit maar gewoon op gevoel doen. Dit is niet verstandig. Om de grootte van het gat te bepalen, kijk je naar de kluit van de boom. Wij raden mensen altijd aan om het gat net zo groot te graven als 1,5 keer de kluit van de boom. Indien je genoeg ruimte hebt, doe je er goed aan het gat nog wat ruimer te graven. Plant de boom overigens ook niet te diep. Heb je de boom bij een kwekerij gekocht? Dan heb je hier (als het goed is) een plantdiepte meegekregen. Plant je de boom toch dieper? Kijk er dan niet raar van op wanneer er problemen ontstaan bij de groei van de boom.

Maak gebruik van boompalen

De meeste bomen die geplant worden in een tuin zijn nog betrekkelijk klein van stuk. Nadat je de boom eenmaal geplant hebt, is het zaak dat de boom zich gaat ontwikkelen. Dit begint allemaal bij de wortels. Deze moeten namelijk vastgroeien in de aarde. De omstandigheden kunnen dit een stuk moeilijker maken dan gedacht. Zo kan de wind er bijvoorbeeld voor zorgen dat de boom beweegt. Hierdoor nestelen de wortels zich niet of nauwelijks in de grond. Dit zorgt voor instabiliteit van de boom. Wil je dat jouw boom zich direct goed in de grond nestelt? Dan doe je er goed aan om boompalen te gebruiken. Je kunt de boom vastmaken aan deze palen, waardoor de boom steun krijgt. De wortels krijgen op deze manier de mogelijkheid om goed in de bodem te groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here