Bijvriendelijke tuin? Zo zorg je ervoor!

bijvriendelijke tuin

Een groot deel van de Nederlanders heeft een grote hekel aan bijen. De beesten maken een zoemend geluid en kunnen daarnaast ook nog eens pijnlijk steken. Je moet echter wel weten dat een bij alleen steekt in geval van gevaar, anders niet. Desondanks zijn de meeste mensen niet blij wanneer bijen opduiken in hun tuin. Toch is een bij ontzettend belangrijk voor jouw tuin. Zo zorgt de bij bijvoorbeeld voor het bestuiven van bloemen. Hierdoor is het mogelijk dat we kunnen genieten van diverse soorten groente en fruit. Daarom moeten we de bijen massaal omarmen. Dit kan onder meer door een bijvriendelijke tuin te realiseren. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor?

Vervang bestrating door beplanting

In veel (achter)tuinen zien we vandaag de dag grote tegels terugkeren. Hier wordt met name voor gekozen door mensen die een hekel hebben aan tuinieren. Door hun tuin vol te gooien met tegels, hoeven zij aanzienlijk minder onderhoud uit te voeren. Je volstaat in dat geval met het verwijderen van onkruid dat tussen de bestrating groeit. Wanneer je alleen maar bestrating in jouw tuin hebt, komen er natuurlijk geen bijen op af. Een eerste stap op weg naar een bijvriendelijke tuin is dus het vervangen van bestrating door beplanting. Met planten in jouw tuin is de kans op bijen namelijk vele malen groter. Om meer bijen in jouw tuin te krijgen hoef je overigens echt niet alle tegels te verwijderen. Zo kan het bijvoorbeeld al voldoende zijn om een border te plaatsten met een aantal bijvriendelijke bloemen en planten.

Geschikte bijenplanten

Heb een aantal planten in jouw tuin geplant? Dan betekent dit nog niet dat de bijen hun weg naar jouw tuin ook massaal weten te vinden. Nee, het kan zelfs dat de bijen nog steeds wegblijven. Dit kan komen doordat je geen interessante planten voor de bijen hebt geplant. Om bijen aan te trekken, kun je speciale planten plaatsen. Er is namelijk een groot aantal planten waar een bij dol op is. Welke planten je in dat geval kiest? Probeer het eens met de onderstaande planten:

  • Rode zonnehoed;
  • IJzerhard;
  • Lathyrus;
  • Vingerhoedskruid;
  • Sedum;
  • Ezelsoor;
  • Geranium;
  • Phacelia tanacetifolia;
  • Stokroos.

De meeste mensen kiezen vaak bloemen die in de zomer bloeien. Dit zorgt voor een kleurrijke tuin en bovendien komen de bijen erop af. Een veelgemaakte fout is echter dat veel mensen kiezen voor bloemen die in dezelfde periode bloeien. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om allemaal bloemen die bloeien tussen maart en juni. In deze periode weten bijen hun weg naar jouw tuin ongetwijfeld goed te vinden. Dit is zeker het geval wanneer er veel bijvriendelijke bloemen en planten aanwezig zijn. In de maanden juli tot en met september komen bijen echter niet naar jouw tuin. Waarom niet? Omdat de planten dan niet meer bloeien en dus niet meer interessant zijn voor de bij. Zorg er daarom voor dat je kiest voor bloemen met een wisselende bloeiperiode. Op deze manier blijft jouw tuin zo lang mogelijk aantrekkelijk voor bijen.

Creëer een nestelplaats

Vind je het belangrijk dat er veel bijen in jouw tuin komen? Dan kies je allereerst natuurlijk voor de juiste planten. Je kunt er echter ook voor zorgen dat bijen zich in jouw tuin kunnen nestelen. Hoe je dit doet? Door een bijenhotel in jouw tuin te plaatsen. Met behulp van zo’n hotel geef je bijen de kans om hun eitjes op een beschutte plek te leggen. Zij vliegen de gangen van het hotel in, brengen hier een laagje stuifmeel aan en leggen er daarna een eitje op. Vervolgens wordt er een soort muurtje gerealiseerd met behulp van klei of modder. Hier komt het eitje vervolgens uit en blijft hier tot het volgende voorjaar. De jonge bijen gaan in het voorjaar op zoek naar de uitgang van het hotel en vliegen zo uit. Dit proces blijft zich continu herhalen, waardoor het aantal bijen in jouw tuin toeneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here