Zo zorg je voor een diervriendelijke tuin!

bijen bij een bloem

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de beplanting in hun tuin te vervangen door bestrating. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in het onderhoud. Dit heeft echter ook een aantal nadelen. Allereerst ontstaat er sneller wateroverlast wanneer je alleen maar steen in jouw tuin hebt. Het water wordt immers niet zo snel opgenomen in de bodem. Daarbij komt dat je ook geen dieren in jouw tuin krijgt wanneer er enkel tegels liggen. Wil je juist wel dieren in jouw tuin maar lukt het je niet om ze binnen te halen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst namelijk hoe je zorgt voor een diervriendelijke tuin!

Kies voor de juiste planten

Veel dieren zijn dol op planten. Heb je planten in jouw tuin staan? Dan betekent dit echter nog niet dat er ook allerlei dieren in jouw tuin opduiken. Nee, want er zijn genoeg planten waar dieren helemaal niet dol op zijn. Sommige planten houden dieren zelfs weg uit jouw tuin. Wil je dieren binnenhalen? Dan is het zaak om te kiezen voor bloemen en planten die insecten aantrekken. Welke planten dit zijn? Dat verschilt. Kies in ieder geval planten met een lekkere geur, want dit trekt dieren aan. Ook planten met nectar hebben een grote aantrekkingskracht op insecten. Met dergelijke planten haal je snel dieren jouw tuin binnen.

Gebruik geen gif

Wil je meer dieren in jouw tuin? Zorg er dan voor dat je absoluut geen vergif gebruikt. Toch gebruiken veel Nederlanders dit bestrijdingsmiddel wel. Zo wordt gif bijvoorbeeld ingezet voor het bestrijden van onkruid. Ook wordt gif vaak ingezet om ongedierte te lijf te gaan. Indien je meer dieren in jouw tuin wilt, is dit echter niet verstandig. De beestjes die het vergif eten, zullen sterven. Wanneer zij vervolgens opgegeten worden door andere dieren, raken ook deze dieren besmet. En zo gaat het telkens door. Het gebruik van vergif in jouw tuin kan er dus voor zorgen dat het aantal dieren in jouw tuin beperkt blijft.

Heet dieren welkom

Insecten weten vaak hun weg naar jouw tuin te vinden door er specifieke bloemen en planten te plaatsen. Nu is het nog zaak om ze ook in jouw tuin te houden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Als insecten zich niet kunnen verschuilen in jouw tuin, trekken ze waarschijnlijk snel weer verder. Je kunt zelf echter betrekkelijk eenvoudig schuilplaatsen voor insecten creëren. Hoe? Door bodembedekkers te planten. Dieren vinden niet alleen voedsel tussen en in deze planten, maar kunnen zich er ook verschuilen. En hoe meer insecten er aanwezig zijn, des te groter de kans dat er ook vogels naar jouw tuin komen. De meeste vogels zijn namelijk dol op insecten. Wil je ook de vogels in jouw tuin houden? Plaats dan een drinkbak of hang een lekkernij op. Je kunt ook nestkastjes aan een boom of aan jouw schutting bevestigen. Mogelijk vestigen vogels zich hierdoor wel permanent in jouw tuin.

Een diervriendelijke tuin onderhouden

Natuurlijk moet ook een diervriendelijke tuin onderhouden worden. Wanneer je niets doet, wordt het namelijk een zooitje. Weet echter wel dat een diervriendelijke tuin iets anders onderhouden dient te worden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om alle bloemen en planten zo kort mogelijk te snoeien in het vroege voorjaar. Op deze manier verdwijnen de schuilplaatsen van dieren namelijk. Laat bodembedekkers daarom lekker groeien. Alleen wanneer ze echt ver uitlopen kun je ervoor kiezen een deel ervan te snoeien. Heb je er geen last van? Laat de planten dan vooral met rust. Dieren zullen je hier ongetwijfeld dankbaar voor zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here