In de meeste tuinen in ons land zien we gras terug. Sommige mensen hebben een groot gazon, terwijl anderen slechts een klein deel van hun tuin ingeruimd hebben voor een grasmat. Op zich niet gek, want met gras geef je een mooie, groene uitstraling aan jouw tuin. Bovendien is het betrekkelijk onderhoudsvriendelijk. Je moet het immers alleen maaien wanneer het (te) lang is. Wil je dat jouw grasmat er altijd groen en strak bij ligt? Dan kun je nog meer onderhoud uitvoeren aan het gras. Benieuwd wat je in dat geval moet doen? Doorloop dan eens de onderstaande vijf stappen.
Stap 1: Verticuteren
Voor een mooi gazon is verticuteren een must. Door te verticuteren verwijder je namelijk mossen en dode grasresten uit jouw gazon. Waarom dit nuttig is? Omdat jouw gras op deze manier een open structuur krijgt, waardoor er makkelijker zuurstof door kan dringen tot de bodem. En zuurstof is belangrijk voor de groei van het gras. Ook komt regenwater beter en sneller bij de wortels terecht wanneer je gaat verticuteren. We raden je aan om jouw gazon in het vroege voorjaar te verticuteren. Doe dit bij voorkeur met een verticuteermachine. Op deze manier weet je immers dat overal op dezelfde diepte geverticuteerd wordt. Wanneer je met de hand verticuteert is dit nog maar de vraag.
Stap 2: Zaai graszaad
Na het verticuteren bestaat de kans dat er kale plekken te zien zijn in jouw gazon. Dit is natuurlijk geen gezicht. Gelukkig kun je de kale plekken betrekkelijk eenvoudig wegwerken. Hoe? Door graszaad te zaaien. Voordat je graszaad koopt, moet je weten dat er verschillende soorten graszaad te koop zijn. Wij raden je aan om voor hetzelfde soort zaad te kiezen dat je in het begin ook gebruikt hebt. Heb je jouw gazon voorzien van extra graszaad? Dan is het zaak om geregeld te sproeien. Op deze manier ontwikkelt het gras zich sneller. Blijf ook na het ontkiemen van de zaadjes sproeien. Je zult zien dat het gras op deze manier snel weer een volle uitstraling heeft.
Stap 3: Strooi kalk
Wat veel mensen niet weten, is dat de pH-waarde ook een rol speelt bij de ontwikkeling van het gazon. Is de zuurgraad van jouw bodem betrekkelijk laag? Dan duurt het vaak stukken langer voordat het gras gaat groeien. Gelukkig kun je ook hier wat aan doen. Je kunt namelijk kalk strooien op een bodem met een lage pH-waarde. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad van jouw bodem. Hierdoor neemt de grond makkelijker voedingstoffen op. Je doet er goed aan om kalk in het voorjaar aan te brengen op jouw gazon. Eenmaal per jaar kalk strooien is vaak voldoende. Is de zuurgraad van jouw bodem wel heel erg hoog? Dan doe je er goed aan om ook in het najaar kalk te strooien. We raden je aan om eerst de zuurgraad van de bodem te meten alvorens je begint met het strooien van kalk.
Stap 4: Breng mest aan
Met behulp van mest kun je jouw gras sneller laten groeien. Hoe dit komt? Doordat jouw gazon extra voedingsmiddelen krijgt. Voor het bemesten van jouw gazon kun je organische en minerale mest gebruiken. Organische mest is de beste van de twee. Met behulp van deze mest groeit jouw gras niet alleen sneller, maar het is ook nog eens goed voor de bodem. In tegenstelling tot kalk doe je er goed aan minimaal twee keer per jaar mest te strooien. De eerste keer is in het vroege voorjaar en de tweede keer in juni, net voor aanvang van de warme zomer. Op deze manier krijgt jouw gras voldoende voedingsstoffen binnen om te overleven in de warme zomermaanden.
Stap 5: Het gras bijhouden
Na het doorlopen van de bovenstaande vier stappen is de kans groot dat je inmiddels een mooie grasmat hebt liggen. In dat geval is het natuurlijk zaak om dit bij te houden. Strooi jaarlijks kalk op jouw grasmat en breng ook tweemaal per jaar mest aan. Je zorgt er zo voor dat jouw gras blijft groeien. Om te voorkomen dat het een wildernis wordt, moet je geregeld met de grasmaaier over jouw gazon. Wordt het gras niet intensief gebruikt door kinderen? Maai het gras dan maximaal 3 centimeter kort. Indien er bijvoorbeeld wel veel op gespeeld wordt, kies je voor 5 of 6 centimeter. In dat geval beschadigt jouw gras namelijk minder snel. Bij nagenoeg alle grasmaaiers stel je tegenwoordig zelf de hoogte van de messen in. Vergeet ook niet de kanten van het gazon regelmatig bij te werken. De grasmaaier heeft soms moeite dit mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het gras direct naast een schutting groeit. In dat geval kun je de kant met de grasmaaier niet of nauwelijks maaien. Je kunt hier een kantenmaaier voor gebruiken, maar je kunt de rand van jouw gazon ook handmatig knippen met een speciale grasschaar.