Groente kweken in een kleine tuin? Zo doe je dat?

groentetuin tips

Sommige mensen hebben een deel van hun tuin ingericht als moestuin. Vaak wordt gedacht dat het noodzakelijk is om een grote tuin te hebben voor een moestuin. Dat is echter helemaal niet nodig. Ook in een kleine tuin kun je namelijk prima groente verbouwen. Wil je ook groente verbouwen en heb je een betrekkelijk kleine tuin? Dan weet je vast niet hoe je te werk moet gaan. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst geven we jou namelijk een aantal handvatten om groente te kweken in een kleine tuin.

1. Zorg voor een goede basis

Om te beginnen met het kweken van groente in jouw tuin, moet je hier natuurlijk eerst een plek voor realiseren. Veel mensen kiezen hiervoor een hoekje van een tuin uit. Dit kan prima, maar er moet wel voldoende zon schijnen in de moestuin. Indien het gedeelte grotendeels in de schaduw ligt, komt de groente die je kweekt namelijk lang niet altijd tot ontwikkeling. En dat is natuurlijk ook zonde van de tijd en moeite die je erin steekt. Het is overigens sowieso niet verstandig om groente direct in de buitenlucht te kweken. Waarom niet? Omdat het klimaat hier niet ideaal is. De zaadjes ontwikkelen zich een stuk sneller bij kamertemperatuur. Veel mensen die beginnen met het kweken van groente starten daarom ook binnen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je al veel eerder kunt beginnen dan buiten.

2. Hoog jouw groentetuin op

Moet je nog een plekje vinden voor jouw groentetuin? Overweeg deze dan niet op de grond te plaatsen, maar wat op te hogen. Dit brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Allereerst zorgt dit voor aanzienlijk minder ongedierte. Veel beestjes zijn namelijk dol op groente, waardoor ongedierte zich vaak verschuilt in een groentetuin. Dit wordt een stuk lastiger wanneer de groentetuin verhoogd is. Een hoge groentetuin heeft echter ook voor jezelf de nodige voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet telkens meer op je knieën door de groentetuin. Je kunt het werk namelijk prima staand of zittend uitvoeren wanneer je jouw groentetuin verhoogd hebt. Een stuk beter voor je knieën en ook zeker voor je rug!

3. Gebruik potten

Niet iedereen in Nederland heeft een tuin. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen groente kunt verbouwen. Zelfs wanneer je geen tuin hebt kun je namelijk prima groente kweken. Veel groentesoorten kun je namelijk ook in een pot kweken. En op jouw balkon heb je vast en zeker wel wat ruimte voor een aantal potten. Ga je potten kopen? Kies dan bij voorkeur voor aardewerken potten met een gat in de bodem. Indien groente te veel water krijgt, kan het via het gat in de bodem geloosd worden. Zo voorkom je dat jouw groenten het loodje leggen door een te grote hoeveelheid water. Welke groenten je bijvoorbeeld goed in potten kunt kweken? Denk bijvoorbeeld aan pepers en tomaten. Ben je meer van de kruiden? Ook die kun je prima in potten kweken. Zo groeien kruiden als bieslook, tijm, munt, oregano en peterselie vaak goed in een pot. Wil het niet echt vlotten met de groei van jouw groenten in pot? Overweeg dan om de potten in de vensterbank voor het raam te plaatsen. Het klimaat is hier een stuk aangenamer en bovendien profiteren ze ook nog eens van het zonlicht. Vergeet ze echter niet regelmatig water te geven, want anders drogen jouw groenten uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here