Je eigen groenten en fruit kweken

groente kweken

Je eigen groenten en fruit kweken is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook leerzaam en goedkoop. Alles wat je oogst kun je namelijk gebruiken voor de lunch of het diner, zodat je minder geld kwijt bent in de supermarkt. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit die je kunt kweken, maar hierbij is het ook afhankelijk van welke ruimte je hiervoor gebruikt.

Groenten en fruit in de tuin

Heb je een mooie tuin, en is daar nog plek genoeg voor het aanleggen van een moestuin? Dan kun je daar eenvoudig mee beginnen. Je zou zelf een stuk grond klaar kunnen maken voor de moestuin, en alles in rijen plaatsen, maar er zijn ook andere manieren. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk te werken met vakken van 30 bij 30 centimeter, waar je per vaak iets plaatst. Op die manier weet je precies wat waar hoort. Wel moet je er rekening mee houden dat niet alle soorten goed met elkaar overweg kunnen. Plaats je dit wel bij elkaar, dan zullen de planten niet of niet volledig gaan groeien, waardoor je uiteindelijk niks kunt oogsten.

Ook kun je moestuinbakken gebruiken, zodat je niet de hele grond hoeft om te ploegen. Deze bakken zijn kant-en-klaar verkrijgbaar online en in diverse tuinwinkels, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken. Dit kan met houten bakken, grote plantenbakken of met plastic bakken. Op die manier hoeft het je niet eens veel geld te kosten, want vrijwel iedere bak met een inhoud van minimaal 5 liter is hiervoor geschikt. Maak je zelf een bak, denk er dan wel om dat je een aantal gaten in de bodem maakt, zodat het water weg kan lopen.

Een kweekkas gebruiken

Een andere optie is het gebruik van een kweekkas, ter vervanging van de moestuin, of in combinatie hiermee. Het grote voordeel van een kweekkas is dat het je gewassen beschermd, maar zorgt er ook voor dat het kweekseizoen verlengd wordt. Zaden en bollen die je bijvoorbeeld pas in april buiten kunt zaaien, kunnen in de kweekkas al veel eerder geplaatst worden, omdat ze daar niet te maken hebben met de weersomstandigheden. De kweekkas van lorangerie is er bovendien in verschillende formaten, zodat er altijd wel een kas is die perfect in jouw tuin past. Wel is het belangrijk je te realiseren dat je in een kas van 300 centimeter minder gewassen kunt plaatsen als in een kweekkas van 900 centimeter.

Groenten en fruit kweken op het balkon

Heb je alleen een balkon of dakterras, maar wil je wel graag een moestuin? De meeste groentesoorten kunnen ook gewoon in potten geplant worden. Wel moeten de potten dan groot genoeg zijn, en moet je ze vaker water geven dan wanneer ze in de grond staan. Planten zoals aubergine en pompoen gaat lastig op het balkon, maar uien, tomaten, aardbeien, peper, radijs, sla en wortelen kunnen prima in potten geplaatst worden. Ook zijn er speciale tassen waar gewassen in kunnen groeien. Wil je toch liever een moestuinbak, dan kan dat ook zeker op het balkon. Er zijn al bakken van een meter bij een meter, waarbij elk vakje 30 bij 30 centimeter is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here