Komkommer kweken in jouw tuin? Zo doe je dat!

komkommerplant

Voor de inrichting van een tuin heb je vandaag de dag talloze mogelijkheden. Zo zijn er ontzettend veel bloemen en planten. Daarnaast kies je er vast ook voor om een deel te bestraten, zodat je een terras kunt realiseren. Je kunt een deel van jouw tuin ook inrichten als moestuin. Hier kun je allerlei soorten groente en fruit verbouwen. Sta je op het punt om jouw eerste groente of fruit te kweken? Dan raden wij je aan om met iets makkelijks te beginnen. Op deze manier heb je de basis van een moestuin namelijk binnen de kortste keren onder de knie. Zoek je nog een makkelijk gewas om mee te beginnen? Probeer het dan eens met komkommer. Om jou op weg te helpen vertellen wij je hier hoe je komkommer kweekt in jouw (moes)tuin!

Kweek komkommers eerst in een potje

Indien je een moestuin hebt, wil je deze ongetwijfeld zo snel mogelijk vullen met groente en fruit. Ga je komkommer kweken? Dan moet je natuurlijk eerst de zaden hebben. Heb je deze inmiddels in huis? Zaai deze dan niet direct in jouw moestuin. Nee, je doet er goed aan om de komkommers altijd eerst in een potje te kweken. Doe maximaal één zaadje in een potje. Voor het kweken van komkommers gebruik je een portje van ongeveer 10 bij 10 centimeter. Voorzie de potjes altijd van grond, zodat de zaadjes goed bedekt worden. Zorg er uiteraard ook voor dat ze voldoende vocht krijgen. In dat geval groeien de komkommers namelijk een stuk sneller. Geef ze echter niet te veel water, want dit is ook niet goed. Laat de potjes vooral in huis staan, want hier heerst een aangenaam klimaat. Je doet er goed aan de potjes met komkommerzaadjes in de vensterbank te plaatsen. Op deze manier vangen ze namelijk ook nog een hoop zonlicht op.

Beïnvloed de groeirichting van de plant

Voordat je de komkommerplant overplaatst naar jouw (moes)tuin, moet je weten dat de plant alle kanten op kan groeien. Je kunt de groeirichting van de komkommerplant echter zelf beïnvloeden. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf of het een klim- of een kruipplant wordt. Doe je niets aan de groeirichting? Dan wordt het een kruipplant. Dit houdt in dat jouw komkommerplant overal kan gaan en staan waar hij wil. In een grote tuin is dit geen probleem, want er is vaak voldoende ruimte. Heb je geen al te grote tuin? Dan kun je beter voor een klimplant kiezen. Om een komkommerplant te laten klimmen, is er wel een hek nodig. Hier kan de plant namelijk tegenaan groeien. Zonder hekwerk of ander hulpmiddel wordt jouw komkommerplant een kruipplant.

Plaats de komkommerplant over

Heb je de groeirichting van jouw komkommerplant bepaald? Dan wordt het de hoogste tijd om de planten over te plaatsen van het potje naar jouw (moes)tuin. Het is niet verstandig om dit in hartje winter te doen. In dat geval is de kans namelijk groot dat jouw komkommerplant het loodje legt. Begin daarom niet eerder dan de maand mei met het overplaatsen van komkommerplanten naar jouw tuin. Verplanten in mei betekent overigens nog niet dat de planten het wel overleven. Om deze kans te vergroten, kun je de plantjes in een kas plaatsen. Heb je geen kas? Bescherm een komkommerplant in dat geval tegen de regen en kou. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze af te dekken. Zorg er altijd voor dat je komkommerplanten niet te dicht op elkaar plant. Zo’n plant neemt namelijk betrekkelijk veel ruimte in beslag. Door voldoende ruimte tussen de planten te laten hebben ze alle ruimte om te groeien.

Het oogsten van de komkommers

Enige tijd na het verplanten komen er vruchten aan de komkommerplant. Dit zijn de komkommers. Je kunt ongetwijfeld niet wachten om de komkommers te oogsten. Niet iedereen weet echter wanneer zij komkommers het beste kunnen oogsten. Heb je ook geen idee wanneer je een komkommer van de plant kunt halen? Dit maakt in principe niet heel veel uit. Je kunt wachten tot de vruchten behoorlijk groot zijn. Laat ze echter niet te groot worden, want dit beïnvloedt de smaak van de komkommer mogelijk. Daarbij komt dat het gewicht van een komkommer steeds verder toeneemt naarmate deze groter wordt. Dit kan gevolgen hebben voor jouw komkommerplant. Sommige mensen vinden het zonde om komkommers te oogsten wanneer ze nog niet betrekkelijk groot zijn. Toch kan dit wel degelijk verstandig zijn. Waarom? Omdat er dan nieuwe komkommers aan de plant kunnen groeien. Zodoende kun je dus meerdere malen oogsten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here