Alles wat je moet weten over hagen snoeien!

man die heg aan het snoeien is

Grenst jouw tuin aan die van de buren? Dan zit het er dik in dat je iets op de erfafscheiding plaatst. Op deze manier baken je jouw tuin af en bovendien zorg je voor een stukje privacy. Niet iedereen kan zo immers jouw tuin inlopen. Veel mensen plaatsen een schutting op de erfafscheiding. Dit is een goedkope, onderhoudsvriendelijke optie. Het is echter wat saai om jouw gehele tuin te omringen met het houten plaatwerk. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om de erfafscheiding aan te duiden. Zo kun je er bijvoorbeeld  ook voor kiezen om hagen te planten. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke afscheiding. Nadeel is dat je hagen moet onderhouden. Zo moet je ze onder andere snoeien. Heb je geen idee hoe je dit het beste aan kunt pakken? Hieronder lees je het!

Hoe snoei je een haag?

Een haag kun je snoeien met een handschaar. Toch zien we maar weinig mensen die voor deze optie kiezen en dat is natuurlijk ook wel logisch. Het kost namelijk ontzettend veel tijd om handmatig te snoeien, zeker wanneer je veel hagen in jouw tuin hebt. Het merendeel gebruikt daarom een elektrische heggenschaar voor het snoeien van hagen. Dit maakt het snoeien een stuk makkelijker en bovendien gaat het veel sneller. Vind je het lastig om de haag gelijkmatig te snoeien? Dan kun je gebruikmaken van een touw. Dit touw span je langs de haag. Volg je tijdens het snoeien het touw? Dan krijg je een strakke haag.

Zorg voor een scherpe heggenschaar

Heb je al jarenlang een elektrische heggenschaar? Dan weet je inmiddels vast wel hoe je een haag moet snoeien. Wat veel mensen echter niet doen, is regelmatig de messen van hun heggenschaar controleren. Na verloop van tijd en veelvuldig gebruik kunnen deze namelijk stomp worden. En stompe messen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten aan jouw hagen. Zo ontstaat er vaak een grote snoeiwond door te snoeien met botte messen. Is jouw heggenschaar betrekkelijk oud en voelen de messen niet bepaal scherp meer aan? Zorg er dan voor dat je ze eerst laat slijpen voordat je begint met het snoeien van de hagen.

Snoei de bovenkant altijd smaller

Na een snoeibeurt zijn veel hagen aan de onderkant aanzienlijk smaller dan aan de bovenkant. Sommige mensen vinden dit maar raar. Het is immers een stuk mooier wanneer de haag overal even dik is. Toch doe je er verstandig aan je haag wel steeds smaller te snoeien naar boven toe. Waarom? Omdat de zon op deze manier de gehele haag kan bereiken. Het voordeel hiervan is dat er geen gaten en kale plekken ontstaan. Heb je een haag met bruine takken, zoals een conifeer? Snoei de haag dan niet te ver terug. Wanneer je dit wel doet, komen de bruine takken namelijk in het zicht. En dat ziet er natuurlijk een stuk minder mooi uit dan een volle, groene haag.

De beste tijd om een haag te snoeien

Ben je zelf van plan om een haag in jouw tuin te snoeien? Dan vraag je je mogelijk af in welke periode je dit het beste kunt doen. Doe dit niet in de winter, al is de kans natuurlijk ook niet groot dat je in de kou gaat staan snoeien. Ook in hartje zomer is het niet verstandig jouw haag te snoeien. Het is dan weliswaar lekker weer, maar snoeien in de zomer kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hagen. Je kunt de hagen in jouw tuin het beste snoeien in mei/juni of in augustus/september. De beste snoeitijd verschilt echter per soort haag. Zo kun je de ene haag beter snoeien in mei en de ander beter in september. Begin dus nooit klakkeloos aan het snoeien van jouw haag, maar achterhaal eerst wat de beste snoeiperiode is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here