Coniferen in jouw tuin? Dit moet je weten!

coniferen

Zoek je nog een geschikte haag voor in jouw tuin? Dan is de kans groot dat de keuze op een conifeer valt. Coniferen zien we namelijk terug in heel veel Nederlandse tuinen. Het grote voordeel van een conifeer is dat deze heester het hele jaar door groen blijft. Op deze manier is er dus altijd groen aanwezig in jouw tuin. Een conifeer wordt vaak als afscheiding gebruikt. Zo wordt zo’n heester vaak op de erfgrens geplaatst. In dat geval zorgt een haag van coniferen ervoor dat er een duidelijke scheiding is tussen jouw tuin en die van de buren. Een haag van coniferen wordt ook geregeld langs een zijde van een terras geplaatst, zodat het mogelijk is om beschut te zitten. Wil je ook coniferen in jouw tuin? Wij vertellen je hieronder alles wat je moet weten over deze heesters!

Aandachtspunten bij de aankoop

Voordat je coniferen in jouw tuin kunt plaatsen, moet je er natuurlijk eerst wat kopen. Veel mensen denken dat een conifeer een conifeer is. Qua uiterlijk lijken ze inderdaad op elkaar, maar er zijn ook wel degelijk verschillen tussen coniferen. Deze verschillen zitten hem met name in de kleur en de groeisnelheid. Daarnaast kan ook de vorm van een conifeer nog verschillen. Dit zijn dan ook dingen waar je goed op moet letten bij de aankoop van coniferen. Om een weloverwogen keuze te maken, raden wij je aan eens langs te gaan bij een kweker. Hij kan je alles vertellen over coniferen en bovendien laat hij je de verschillende soorten zien. Op deze manier kun je met eigen ogen aanschouwen welke conifeer je mooi vindt. Dit maakt kiezen toch een heel stuk makkelijker.

Wanneer plant je een conifeer?

Heb je een mooie conifeer gezien voor in jouw tuin? Dan heb je de heester mogelijk wel direct aangeschaft. In dat geval is het zaak om de conifeer te planten. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? In eerste instantie moet je een gat in de grond graven. Veel mensen hebben echter geen idee hoe diep zij een conifeer moeten planten. Als stelregel houden wij vaak aan dat een conifeer maximaal vijf centimeter dieper geplant mag worden dan de pot waarin deze zat. Zit er een gaaslap om de kluit van de conifeer heen? Verwijder deze dan altijd eerst voordat je de heester in de grond plaatst. Indien je het gaas laat zitten, geef je de wortels minder kans om zich te ontwikkelen en vast te groeien in de aarde. Om de stabiliteit van een conifeer te vergroten, doe je er goed aan in de eerste periode een stok of boompaal naast een conifeer te planten. Zo krijgt een conifeer steun en dat zorgt ervoor dat de wortels beter vastgroeien in de aarde. De periode waarin je coniferen plant maakt overigens niet uit. De heesters kunnen namelijk nagenoeg het hele jaar door geplant worden. We raden je alleen niet aan om dit te doen wanneer er vorst in de grond zit.

Coniferen snoeien

Wil je de vorm van de coniferen behouden? Dan doe je er goed aan de heesters met enige regelmaat te snoeien. Heb je een haag van coniferen in jouw tuin staan? Dan raden we je aan om de coniferen aan het einde van de zomerperiode te snoeien. Allereerst zorg je er op deze manier voor dat de vorm van de coniferenhaag behouden blijft. Ook voorkom je kale plekken in een haag door jouw coniferen geregeld te snoeien. Gaat het om een betrekkelijk hoge coniferenhaag? Dan doe je er goed aan de haag van onder naar boven steeds iets minder breed te snoeien. Waarom? Omdat het zonlicht zodoende de gehele conifeer bereikt. Hierdoor voorkom je dat bepaalde delen van jouw coniferen afsterven. Voor het snoeien kun je een handschaar gebruiken, maar hierdoor ben je behoorlijk lang bezig. Daarom raden wij mensen altijd aan een coniferenhaag te snoeien met behulp van een elektrische heggenschaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here