Hoe ga je te werk bij het verplanten van vaste planten?

vaste planten verplanten

Vind je jouw tuin wat saai? Dan kun je ervoor kiezen om het nodige te veranderen. Je kunt kiezen voor nieuwe bloemen of planten, maar je kunt het ook drastischer aanpakken. Mogelijk gooi je jouw tuin wel compleet overhoop. In dat geval haal je jezelf behoorlijk wat werk op de hals. Maar een tuin wordt er natuurlijk wel heel anders en vaak veel mooier door. Heb je op dit moment vaste bloemen of planten die je graag wilt bewaren? Dan kan dat natuurlijk. Je kunt deze planten namelijk gaan verplanten. Zodoende krijgen ze straks ook weer een plekje in jouw tuin. Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij het verplanten van vaste planten? Wij geven je hier tips en tricks!

Wortels zoveel mogelijk intact houden

Wil je een plant verplanten die al jarenlang in jouw tuin staat? Dan is de kans groot dat er ondergronds inmiddels een flinke wortelpartij aanwezig is. De wortels blijven namelijk constant groeien, waardoor de plant steviger en steviger wordt. Bij verplanten maken veel mensen de fout om te wild en te snel te werk te gaan. Zo wordt er vaak vrij kort rondom een vaste plant gespit om deze te verwijderen. Je beschadigt in dat geval behoorlijk wat wortels en dat is geen goede zaak. Om een plant goed te verplanten moet je de wortels zoveel mogelijk intact houden. Ga dus altijd voorzichtig te werk en begin het liefst wat verder rondom de basis van de plant te spitten. Op deze manier beschadig je aanzienlijk minder wortels en daar heb je later alleen maar profijt van.

De beste periode om vaste planten te verplanten

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin in het voorjaar of de zomer om te gooien. Logisch, want dan is het immers lekker weer. Indien je vaste planten wilt verplanten, is dit echter niet verstandig. Waarom niet? Omdat dit juist de twee seizoenen zijn waarin planten het meeste bloeien en dus actief zijn. Uiteraard kun je de planten dan wel verplanten, maar de kans op een succes wordt zo een stuk kleiner. De beste periode om te verplanten is wanneer een plant in rust is. Dit is in de herfst en winter het geval. Verplanten in hartje winter is niet verstandig, maar aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar kun je vaste planten prima verplanten. Ook de herfst is prima periode om vaste planten te verplanten. Waarom het verstandig is om planten in rust te verplanten? Omdat de kans op snel herstel van de wortel dan het grootst is.

Aandacht na de verplanting

Is het jou gelukt om een vaste plant te verplanten? Goed gedaan! Denk nu echter niet dat de plant zichzelf wel redt. Dit is meestal namelijk niet het geval. Je moet, zeker de eerste periode, behoorlijk wat aandacht aan de plant besteden. Zo is het natuurlijk van belang om de plant voldoende water te geven. Indien een plant genoeg water krijgt, groeien de wortels namelijk een stuk sneller. Hierdoor komt de plant sneller vast te staan op zijn nieuwe plek. Betreft het een grote plant of struik? Gebruik dan zeker een boompaal ter ondersteuning. Op deze manier heeft de plant wat extra steun. Bovendien heeft hij zo minder last van harde wind. Is er nachtvorst voorspeld? Dan doe je er goed aan een verplantte plant hier extra tegen te beschermen. In het begin is zo’n plant namelijk redelijk vatbaar voor vorst. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld tuinvlies gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here