Vijf onderhoudsarme, vaste planten voor in jouw tuin!

vaste planten tuin

Ben je iemand die niet zo van tuinieren houdt? Dan kies je er mogelijk al snel voor om jouw tuin voor een groot gedeelte te bestraten. Met bestrating in jouw tuin hoef je immers maar weinig onderhoud uit te voeren. Je moet zo af en toe alleen wat onkruid tussen de bestrating verwijderen, maar dat stelt niet veel voor. Een tuin met alleen maar steen is natuurlijk wel wat saai. Daarom zien we steeds vaker borders terugkeren in een tuin. Op deze manier kun je toch nog een beetje kleur en natuur in jouw tuin creëren. Dit brengt echter wel weer onderhoud met zich mee. Wist je echter dat er tegenwoordig allerlei vaste planten zijn waarbij je niet of nauwelijks onderhoud uit hoeft te voeren? We zetten hieronder vijf soorten op een rijtje!

1. Schoenlappersplant

schoenlappersplant

Deze vaste plant is ideaal voor een beetje kleur in jouw tuin. In het voorjaar heeft de schoenlappersplant groene bladeren en paarse bloemen. Grote voordeel van deze plant is dat er ook ´s winters gewoon blad aan zit. Jouw tuin houdt zodoende dus een groene uitstraling, zelfs wanneer het streng vriest. Hierdoor hoef je ook maar weinig onderhoud uit te voeren. Aangezien het blad ’s winters aan deze vaste plant blijft zitten, krijg je niet te maken met bladafval.

2. Leliegras

leliegras

Veel vaste planten verkleuren in de herfst en verliezen vervolgens hun bladeren. Op deze manier maken zij zich klaar voor de koude wintermaanden. Wil je in de winter wat kleur houden in jouw tuin? Plaats dan leliegras in jouw border(s). Deze vaste plant heeft als voordeel dat hij bloeit wanneer veel andere planten al zijn uitgebloeid. Dankzij de paarse kleur van leliegras heb je ook in de wintermaanden een kleurrijke tuin!

3.Japanse aster

japanse aster

Ben je liefhebber van witte bloemen in jouw tuin? Dan is de Japanse aster vast en zeker iets voor jou. De bloeiperiode van deze vaste plant ligt tussen augustus en oktober. Met de Japanse aster kun je dus nagenoeg het hele jaar door genieten van witte bloemen in jouw tuin. Ook qua onderhoud hoef je je geen zorgen te maken om deze plant. De plant groeit dicht op elkaar, waardoor het voor onkruid niet mogelijk is om er doorheen te komen. Het onderhouden van jouw tuin wordt zo dus wel heel erg makkelijk. De Japanse aster is er overigens niet alleen in het wit, maar ook in lila en paars.

4. Hosta

hosta

Wil je zeker zijn van groen in jouw tuin? Dan doe je er goed aan om de hosta in jouw border(s) te plaatsen. Deze vaste plant heeft een eenvoudige uitstraling, maar is zeker een toevoeging voor jouw tuin. Je hoeft er bovendien zelf eigenlijk ook niets aan te doen. Waarom niet? Omdat de hosta in de wintermaanden vanzelf verdwijnt uit jouw tuin. Je hoeft niet bang te zijn dat de plant niet meer terugkeert, want in het voorjaar bloeit de hosta gewoon weer op. Klein nadeel van deze plant is dat slakken er gek op zijn. Met veel hosta’s in jouw tuin komen er dus vast ook veel slakken.

5. Naaldvaren

naaldvaren

De naam naaldvaren doet mogelijk niet direct een belletje rinkelen, maar als je de plant ziet herken je hem ongetwijfeld. Deze vaste plant staat bekend om zijn lange takken met daaraan talloze groene bladeren. De naaldvaren is ideaal voor mensen die ook in de wintermaanden een groene tuin willen hebben. Deze vaste plant blijft namelijk het hele jaar door groen. Bovendien hoeft de naaldvaren niet per se in de zon te staan. De plant groeit namelijk ook goed in de schaduw. Wat onderhoud betreft heb je ook niet veel werk met de naaldvaren. Af en toe kun je wat takken afknippen, maar meer is eigenlijk niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here