Wat kun je allemaal in jouw tuin planten?

soorten planten

Heb je net een nieuw huis laten bouwen? Dan is de kans groot dat je nog moet bedenken wat je met jouw tuin gaat doen. Het kan echter ook zijn dat je van plan bent om een nieuwe invulling te geven aan jouw bestaande tuin. Wanneer je aan het werk gaat met jouw tuin, heb je talloze mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor een gedeelte betegeling en er wordt steeds vaker een overkapping geplaatst waar men onder kan zitten. Je wilt uiteraard ook wat groen terug laten keren in jouw tuin. Een tuin met alleen maar stenen oogt namelijk ook ontzettend saai. Het zit er dus dik in dat je kiest voor bloemen, planten en andere gewassen. Maar wat kun je eigenlijk allemaal in jouw tuin planten?

Bloemen en planten

Ben je aan het nadenken over de invulling van jouw tuin? Dan is de kans groot dat je straks verschillende soorten bloemen en planten in de tuin wilt. Je kunt natuurlijk ook voor dezelfde bloemen en planten kiezen, maar hierdoor oogt jouw tuin straks misschien wel wat saai. Bovendien overheerst er dan vaak één kleur. Wil je juist een kleurrijk geheel? Dan raden we je aan om voor verschillende soorten bloemen en planten te kiezen. Denk daarom ook goed na over de kleur en de indeling. Ben je niet iemand met groene vingers? Plant dan niet teveel gewassen in jouw tuin. Je moet het onkruid dat tussen de bloemen en planten groeit namelijk geregeld wieden. Voor mensen zonder groene vingers is het daarom soms beter om voor perkjes te kiezen. Op deze manier heb je slechts kleine delen waar bloemen en planten staan. Dit scheelt je behoorlijk in het onderhoud.

Gras

In veel tuinen in Nederland zien we een grasstrook terug. Dit is een eenvoudige manier om groen toe te voegen aan jouw tuin. Bovendien is gras een stuk onderhoudsvriendelijker dan bloemen en planten. Je hoeft immers niet telkens het onkruid er tussenuit te halen. Je moet het gras natuurlijk wel bijhouden. Gelukkig kan dit betrekkelijk eenvoudig met een grasmaaier. Heb je geen zin om het gras te onderhouden? Dan kun je ook een kunstgrasmat in jouw tuin plaatsen. Deze hoef je niet te onderhouden, maar het ziet er wel een stuk minder natuurlijk uit.

Hagen en struiken

Nagenoeg iedere Nederlander schermt zijn tuin af. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om een schutting of hek op de erfgrens te plaatsen. Wanneer je jouw gehele tuin omheint met een schutting of hekwerk oogt dit natuurlijk wel wat saai. Je kunt echter ook kiezen voor een natuurlijke afscheiding. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat mensen ervoor kiezen om coniferen of andere hagen als afscheiding te gebruiken. Op deze manier creëer je een natuurlijke afscheiding en bovendien haal je zo veel meer kleur in jouw tuin. Bedenk je wel dat hagen en struiken als afscheiding tijd nodig hebben om te groeien, waardoor jouw tuin niet direct volledig wordt afgeschermd. Daarbij komt dat je ze ook moet onderhouden en dat is bij een schutting of hek niet nodig.

Moestuintje

Er zijn mensen die het leuk vinden om gedeeltelijk te voorzien in hun eigen voedsel. Heb je een redelijk grote tuin? Dan kun je ervoor kiezen om een deel van jouw tuin in te richten als moestuin. In dit gedeelte van jouw tuin kun je allerlei fruit- en groentesoorten planten. Weet je niet welke planten je in jouw moestuin moet plaatsen? Kies dan vooral voor fruit en groente dat je zelf lekker vindt en veel eet. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, sperziebonen, tomaten, komkommers, paprika, spinazie of broccoli. Gaat de groei van de gewassen jou niet snel genoeg? Dan kun je ervoor kiezen om een kleine (of grote) kas in jouw moestuin te plaatsen. Het klimaat in zo’n kas is een stuk aangenamer, waardoor de groei van de gewassen gestimuleerd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here