Vergroot de tuin

vergroot de tuin

De huizen in Nederland worden steeds groter, maar het tuinoppervlak daalt. Hoge grondprijzen zorgen ervoor dat de beschikbare meters ook in de tuinen worden volgebouwd. Sinds 1950 daalde het gemiddelde perceeloppervlak van 187 naar 132 vierkante meter. De oppervlakte daalde daarmee met 30 procent. Het huis steeg in oppervlakte sinds de jaren 50 met 21 procent.

Woon-perceelratio

Om de prijs van woningen te minderen worden de percelen kleiner. Woningen worden dichter op elkaar gebouwd. Het perceeloppervlakte en het woonoppervlakte geven een indicatie van hoe groot de tuin is. Het woon-perceelratio is sinds de jaren vijftig opgelopen van 53 naar 91 procent. Met name in Noord- en Zuid-Holland en de provincie Utrecht is dat het geval. De meeste ruimte aan de tuin wordt gegeven in de provincies Limburg, Zeeland en Flevoland.

Tuintje

Een kleine tuin biedt nog steeds mogelijkheden, maar het dient doordacht te worden ingericht. Met beplanting, de juiste bestrating en belangrijk de afscheiding. De ruimte dient optimaal te worden ingericht zodat privacy, tuin en terras gerealiseerd kan worden.

Beplanting

Kies voor hoge beplanting in plaats van brede. Vanwege het gebrek aan ruimte dien je te kiezen voor de verticale tuin in plaats van de horizontale. Dit betekent hangplanten en klimops. Bloembakken tegen de afscheiding geeft mogelijkheden voor meer groen. Grote planten in bloembakken kunnen diepte geven in een tuin. Ook is de keuze van een niet te grote boom te overwegen. Een boom geeft een tuin allure. Om een tuin optisch groter te laten lijken, zijn zachte en lichte kleuren geschikt. Pastelkleuren passen goed in een kleinere tuin. Bijvoorbeeld de planten Yucca, Rodgersia, Acanthus of Hosta’s.

Bestrating

Een kleine tuin vraagt grote tegels of langwerpige terrasplanken. Met kleine stenen wordt een tuin optisch kleiner. Hetzelfde effect zie je bij de afscheiding. Schuttingplanken die horizontaal geplaatst zijn, lijken langer. Hierdoor krijg je meer diepte in de tuin. Verticaal geplaatste planken verkleinen de tuin. Het terras dient groot genoeg te zijn om de meubels kwijt te kunnen. Bij Tuinmeubelshop.nl vindt u elk gewenst meubel wat past bij de tuin.

Kleine tuinen zijn schitterend en bieden alle privacy. Met een goede basis met de juiste bestrating en beplanting beschik je over een eigen paradijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here