Doe-het-zelftips: zo zaai je gras!

gras zaaien

Het merendeel van de Nederlanders met een tuin kiest ervoor om gras aan te leggen. Is jouw tuin momenteel nog kaal? Dan kun je een hovenier inschakelen om de boel in orde te maken. Dit brengt echter kosten met zich mee. Daarom steken veel mensen zelf hun handen uit de mouwen voor wat betreft de inrichting van hun tuin. En in een tuin kan dat natuurlijk prima. Zo kun je zelf bijvoorbeeld prima bloemen en planten aanbrengen. Ook gras zaaien is iets dat je zelf kunt doen. Toch blijkt in de praktijk dat de meeste mensen er niet in slagen om een mooi gazon te krijgen. Waarschijnlijk gaat er dan bij het zaaien al iets verkeerd. Wil je zelf gras zaaien en uiteindelijk een mooie grasmat krijgen? Dan zit je hier goed. Wij geven je hier namelijk een aantal handige doe-het-zelftips om gras te zaaien!

De beste periode om gras te zaaien

Voor bloemen en planten geldt dat je ze vaak in een bepaalde periode moet planten. Dit gaat voor gras echter niet op. Indien je een grasmat wilt zaaien, kun je dit namelijk het hele jaar door doen. Dit betekent overigens niet altijd dat je ook binnen de kortste keren een strak gazon hebt. Het graszaad moet namelijk eerst ontkiemen. Wil je binnen de kortste keren resultaat zien? Dan doe je er goed aan het gras te zaaien bij minimaal 10 graden. Waarom? Omdat graszaad het beste ontkiemt vanaf deze temperatuur.

Zaai niet in bij veel wind

Ga je zelf gras inzaaien? Dan is de kans groot dat je dit op een voorjaarsdag doet. De temperatuur ligt dan immers boven of rond de 10 graden. Jouw graszaad begint in dat geval direct te ontkiemen. Staat er veel wind op een voorjaarsdag? Dan raden wij je aan het zaaien van het gras nog even uit te stellen. Graszaad is namelijk bijzonder licht. Indien het hard waait, waait jouw graszaad binnen de kortste keren weg. Besluit je toch te gaan zaaien? Kijk dan niet raar op wanneer je straks de nodige kale plekken terugziet in jouw gras.

Zorg altijd voor een vochtige grond

Sommige mensen kiezen ervoor om gras in te zaaien in hartje zomer. De temperatuur ligt dan immers ver boven de 10 graden, dus dat is goed. Dat klopt inderdaad, maar er komt meer kijken bij het inzaaien van gras. Zo moet de grond bijvoorbeeld vochtig zijn voordat je met graszaad begint te strooien. Dit is in de zomermaanden vaak niet het geval. Sterker nog, de grond kan zelfs kurkdroog zijn. In dat geval is het niet verstandig te beginnen met inzaaien van gras. Sproei de grond eerst een paar dagen, zodat deze vochtig genoeg is. Gelukt? Dan kun je zonder problemen het gras inzaaien. Zorg er vervolgens wel voor dat je het graszaad van voldoende water voorziet.

Op een goede manier zaaien

Bij het inzaaien van gras verspreid je graszaad over een stuk grond. Sommige mensen doen dit puur op gevoel. Doe je dit ook? Dan is de kans op een mooie grasmat niet bijzonder groot. Om een mooie grasmat te krijgen, doe je er goed aan op een vaste manier te strooien. Wij raden je aan het graszaad in eerste instantie alleen in de lengterichting op de grond te strooien. Heb je de gehele grond voorzien? Strooi dan graszaad in de breedterichting. Op deze manier wordt de grond goed voorzien van graszaad en dat zorgt straks voor een mooie grasmat. Ook willen we je nog aanraden om langs de randen van het gazon wat extra graszaad aan te brengen. Hierdoor ontstaat er namelijk een stevige basis. Tot slot: strooi niet al jouw graszaad direct op. Mochten er kale plekken in het gazon ontstaan, dan kun je altijd nog wat extra graszaad aanbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here