Een perfect gazon dankzij deze maaitips!

gras maaien tips

Heb je een woning met tuin? Dan zit het er dik in dat je ook een gedeelte van jouw tuin als gazon hebt ingericht. In vergelijking met bloemen en planten is gras behoorlijk onderhoudsvriendelijk. Je hoeft er eigenlijk alleen maar een paar keer per jaar met een grasmaaier overheen om het bij te houden. In droge zomers kan het zijn dat je jouw gazon ook nog moet sproeien, maar meer is vaak niet nodig. Het maaien van gras stelt niet veel voor. Toch weten veel mensen niet precies wanneer ze hun gras wel of juist niet moeten maaien. Vaak wordt hiervoor gekeken naar de hoogte van het gras. Maai je jouw gras op de verkeerde momenten of manieren? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw gazon. Dit wil je (en wij ook) natuurlijk voorkomen. Daarom geven we je hieronder een aantal tips waarmee je zorgt voor een perfect gazon!

1. Slijp de messen van je grasmaaier regelmatig

De kans is groot dat je een grasmaaier gebruikt om jouw gazon te maaien. Het gras wordt gekortwiekt met behulp van messen die in de machine aanwezig zijn. Veel mensen kijken echter niet of nauwelijks om naar de binnenkant van een grasmaaier. Dit is echter wel verstandig. Heb je jouw machine al behoorlijk wat jaren? Dan kunnen de messen bot zijn geworden. Botte messen zijn niet goed voor jouw gras. Waarom niet? Omdat ze het gras scheuren in plaats van snijden. Gevolg hiervan is dat het gras aan de bovenkant uitdroogt en geel wordt. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat de messen van jouw grasmaaier regelmatig geslepen worden.

2. Maai op de juiste hoogte

Bij de meeste grasmaaiers kun je de maaihoogte handmatig instellen. Veel mensen hebben echter geen idee wat de beste hoogte is voor het gras. Als gevolg hiervan wordt er vaak maar gewoon voor een hoogte gekozen. Wij raden je aan om standaard voor een hoogte van drie centimeter te kiezen. Jouw gazon ziet er met deze hoogte namelijk altijd strak uit. Spelen er regelmatig kinderen op de grasmat? Dan kun je het gras beter één of twee centimeter langer laten. Vlak voor de winter is het niet verstandig jouw gras kort te maaien. Kies in dat geval voor een minimale lengte van zes centimeter. Waarom? Omdat jouw gazon op deze manier beter bestand is tegen de kou in de winter.

3. Maai bij droog weer

Het weer in Nederland wisselt behoorlijk. De ene dag kan de zon volop schijnen, terwijl het de andere dag met bakken uit de lucht kan komen. Het weer is uiteraard van invloed op jouw gras. Zijn de grassprieten de laatste tijd behoorlijk gegroeid? Dan is een maaibeurt noodzakelijk. De meeste mensen doen dit op een dag dat ze wat tijd over hebben. Is de grasmat nog vochtig? Dan raden we je niet aan om hier met een grasmaaier overheen te gaan. Waarom niet? Omdat het gemaaide gras aan de binnenkant van de machine blijft kleven. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan. Vochtig gras kan daarnaast aan de messen van jouw grasmaaier blijven plakken. Het gras wordt hierdoor minder goed gemaaid dan wanneer het droog is. We raden je dan ook aan om jouw gras alleen te maaien wanneer het goed droog is.

4. Laat gras langer groeien

Kort gras geeft een strakke uitstraling. Daarom zorgen veel Nederlanders ervoor dat zij hun gazon regelmatig maaien. Soms is het echter ook verstandig om het gras langer te laten groeien. Dit is bijvoorbeeld vlak voor de winter het geval. Langer gras is namelijk sterker, waardoor het minder te lijden heeft in de koude wintermaanden. Ook in hete zomers kan het overigens handig zijn om jouw gras wat langer te laten groeien. Doe dit vooral wanneer het kwik boven de 25 graden uitkomt. Het gras is dan immers sterker. Bovendien worden de wortels van het gazon beter beschermd en dat is goed voor de ontwikkeling van jouw grasmat.

5. Maai niet altijd in dezelfde richting

Veel mensen maaien hun gras telkens in dezelfde richting. Hoe vaker je dit doet, des te meer het een routine lijkt te worden. Op de een of andere manier loop je telkens in dezelfde banen over jouw gazon met de maaier. Het is echter goed om zo nu en dan ook van dit patroon af te wijken. Maai je jouw gras normaal gesproken altijd in de lengte? Ga er dan ook eens in de breedte met de machine overheen. Waarom? Omdat het gras op deze manier een stuk sterker wordt. Het wordt immers niet telkens dezelfde kant op gedrukt en dat zorgt voor stabiliteit bij de sprieten. Wil je dit de volgende keer eens proberen? Dan moet je natuurlijk wel onthouden waar je de laatste keer begonnen bent met maaien en in welke richting je gemaaid hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here