Zo wordt het snoeien van jouw tuin kinderspel!

tuin snoeien met heggenschaar

In een tuin staan vaak de nodige bloemen, bomen en struiken. Al deze planten groeien behoorlijk wat op jaarbasis. Zo worden de takken bijvoorbeeld steeds langer. Ook groeien er vaak meer bladeren aan bijvoorbeeld bomen. Om jouw tuin een nette en verzorgde uitstraling te geven, moet je deze natuurlijk geregeld bijhouden. Dit betekent regelmatig grasmaaien en onkruid wieden. Het is echter ook belangrijk om bomen en struiken te snoeien. Wanneer je niet snoeit, lopen deze planten namelijk behoorlijk uit en dat is geen gezicht. Vind je het snoeien van jouw tuin ook lastig? Met de onderstaande tips wordt snoeien kinderspel!

Zorg voor goed snoeimateriaal

Voor het snoeien van jouw tuin kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de takken van bomen en struiken met de hand af te knippen. Hiervoor gebruik je een handschaar. Veel mensen maken echter gebruik van een elektrische heggenschaar. Het snoeien gaat zo immers veel sneller en het resultaat is ook vele malen strakker. Welk hulpmiddel je ook gebruikt, je moet er altijd voor zorgen dat de messen scherp zijn. Het kan dus geen kwaad om de boel geregeld te laten slijpen. Met een botte schaar kun je weliswaar snoeien, maar dit is niet goed voor de planten. Waarom niet? Omdat er hierdoor rafels ontstaan rond de snoeiwond. Dit zijn ideale plekken voor bijvoorbeeld schimmels om een plant binnen te dringen. De plant kan hierdoor op den duur aangetast worden of zelfs afsterven.

De beste periode om te snoeien

Wil je jouw tuin snoeien? Dan ben je mogelijk op zoek naar de beste periode om dit te doen. Het is echter lastig om te spreken van ‘de beste periode’. Waarom? Omdat de ene plant beter in het voorjaar gesnoeid kan worden en de ander beter in het najaar. Toch zien we vaak dat veel mensen ervoor kiezen om de planten en bomen in hun tuin vlak voor de winter te snoeien. In de wintermaanden groeien bomen en planten namelijk niet of nauwelijks. Zodra het voorjaar aanbreekt, starten planten met groeien. Wanneer ze dan gesnoeid zijn, komen ze direct goed tot ontwikkeling. Je kunt er ook voor kiezen om de planten in het vroege voorjaar te snoeien. Wil je in de winter snoeien? Ook dat kan. Het is dan alleen wel belangrijk dat je een wat warmere winterse dag uitzoekt. Snoei in ieder geval niet wanneer het vriest.

Snoeien uitbesteden

Er zijn veel mensen die zelf met een snoei- of heggenschaar door hun tuin lopen. Toch weten maar weinig mensen wat de beste manier is om te snoeien. Een boom of plant kan hierdoor zijn uitstraling verliezen. Door verkeerd te snoeien kun je een boom of plant zelfs aantasten. Wil je dit voorkomen? Dan is het niet verstandig om zelf te gaan snoeien. Het lijkt misschien een eitje, maar wij weten inmiddels wel beter. Overweeg daarom zeker om het snoeien in jouw  tuin uit te besteden. Hiervoor kun je terecht bij een hovenier. Voor de medewerkers van een hoveniersbedrijf is snoeien kinderspel. Zij doen dit dagelijks en weten ook precies hoe verschillende bomen en planten gesnoeid moeten worden. Jouw tuin ligt er dus altijd goed bij wanneer je het snoeien overlaat aan een hovenier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here