Tuinklussen: zelf uitvoeren of laten doen?

grasmaaier

Heb je groene vingers? In dat geval breng je ongetwijfeld heel wat uurtjes in de tuin door. Je geniet er ongetwijfeld van om jouw tuin goed te verzorgen en je vindt het ook helemaal niet erg om onkruid te wieden of te sproeien. Lang niet iedereen is echter even dol op tuinieren. Er zijn zelfs veel Nederlanders die er een grote hekel aan hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je jouw tuin natuurlijk vol gooien met stenen of gras. Dit is echter geen mooi gezicht. Je wilt immers wel een beetje kleur in jouw tuin terug laten keren. Maar ja, dit houdt in dat je zo nu en dan in de tuin aan de slag moet. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om tuinklussen uit te besteden aan een hovenier. Maar welke klussen besteed je nu wel en niet uit aan een hovenier?

Grasmat onderhouden

Laten we beginnen met één van de makkelijkste klussen: grasmaaien. Deze tuinklus kan iedereen prima zelf uitvoeren. Althans, wanneer je beschikt over een grasmaaier. Hier gaan we voor het gemak maar wel even vanuit, want anders hand je natuurlijk ook geen gras in jouw tuin. Je hoeft echt geen duur apparaat te hebben om jouw grasmat te onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld ook een drukmaaier gebruiken. Voor wat betreft grasmaaien is het dus niet nodig een hovenier in te schakelen. Heb je echter problemen met jouw grasmat? Dan kan dit wel handig zijn een vakman langs te laten komen. Zo kan een hovenier jouw grasmat bijvoorbeeld bemesten of het gras verticuteren.

Zaaien

Wil je bloemen in jouw tuin? Dan kun je deze natuurlijk in de winkel kopen en vervolgens in jouw tuin planten. Het is ook mogelijk om zaadjes te kopen. Deze dien je zelf in de grond te planten. Geef ze zo af en toe wat water en de bloemen schieten waarschijnlijk snel de grond uit. Net als grasmaaien is het zaaien van bloemen ook niet bepaald lastig. Het is dus wat overdreven om dit door een hovenier te laten doen. Zorg er echter wel voor dat je weet wanneer je de zaadjes in de grond aan moet brengen. Zo moeten de ene zaadjes geplant worden in het voorjaar, terwijl je anderen juist beter in de herfst kunt zaaien.

Snoeien

Heb je behoorlijk wat grote bomen, hagen of planten in jouw tuin staan? Dan moet je deze natuurlijk wel bijhouden. We doelen in dit geval op het snoeien van de planten. Dit kun je met een handschaar doen, maar ook met een elektrische heggenschaar. De meeste mensen snoeien hun tuin zelf. Ben je niet zo handig met een heggenschaar? Vraag jezelf dan af of het verstandig is om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het resultaat wordt in dat geval misschien niet zo mooi als je wenst. Bovendien kun je de takken te kort snoeien. Dit kan gevolgen hebben voor de groei van de plant, haag of boom in de toekomst.

Complete tuin onderhouden

Niet iedereen in Nederland heeft een woning met grote tuin. Geldt dit wel voor jou? Dan moet je behoorlijk wat uren in jouw tuin steken om de boel een beetje bij te houden. Dit kun je allemaal zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een hovenier. Zo’n vakman heeft namelijk groene vingers en vindt het totaal geen probleem om jouw tuin bij te houden. Logisch, want hij verdient hier zijn brood mee. Het kost je dus geld om jouw tuin te laten onderhouden door een hovenier. Je hebt er zelf echter geen omkijken naar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het werk uit te besteden. Zo kun je zelf bijvoorbeeld prima onkruid wieden en grasmaaien, maar het snoeien kun je door een hovenier laten doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here