Tips tegen de verspreiding van exotische woekerplanten in je tuin

Groene bladeren plant

Exotische woekerplanten rukken steeds verder op. Je treft ze niet alleen aan in de natuur, maar soms ook in de stad. Doordat de planten zich enorm snel verspreiden, is de kans groot dat wanneer ze eenmaal in je tuin zitten, ze je hele tuin verpesten. Met onderstaande tips kom je erachter hoe je de verspreiding van deze plantensoorten kan voorkomen en bestrijden.

Waarom moeten exotische woekerplanten worden verwijderd?

Exotische planten komen oorspronkelijk niet uit Europa, maar zijn in het verleden meegenomen vanuit gebieden zoals Azië en Zuid-Amerika. De planten hebben zich verspreid via tuinafval en zijn daardoor in veel tuinen terug te vinden.

Exotische planten zoals de Japanse duizendknoop verspreiden zich ontzettend snel. De sterke groeikracht veroorzaakt schade bij andere planten, maar kan ook beschadigingen veroorzaken aan tegels, kabels, funderingen en leidingen. De plant kan zich door zwakke plekken in asfalt, beton en zelfs muren wringen en uiteindelijk meer dan 3 meter lang worden.

Ondanks dat exotische planten veel schade kunnen veroorzaken, zijn ze veel te koop in boeketten en staan ze bij veel mensen in de tuin. De meeste mensen zijn niet bekend met de mogelijke schade die de planten kunnen aanrichten en hebben geen idee dat de wortels en stengels veel problemen kunnen opleveren.

Jarenlang proces

Het grootste probleem van exotische woekerplanten is ze verwijderen uit je tuin. Dit kan wel een paar jaar in beslag nemen. Wanneer dit type plant ergens is gevestigd, is het een enorme uitdaging om de plant daar weg te krijgen. Dit komt doordat bijvoorbeeld een Japanse Duizendpoot wel 10 centimeter per dag kan groeien en er bij het verwijderen vaak wat wortels achterblijven. Het is daarom belangrijk om te blijven controleren of alle plantenresten zijn verwijderd en of er na verloop van tijd nieuwe takken groeien.

Verspreiding voorkomen

Om te voorkomen dat een exotische plant zich snel verspreidt en schade aanricht aan planten en objecten in de omgeving, kun je een aantal dingen doen:

  • Houd de plant zo klein mogelijk. Knip de plant vaak af, helemaal wanneer het groeiseizoen aan de gang is. Laat afgeknipte stukken niet liggen, ook dan kan de plant namelijk doorgroeien.
  • Haal wortels zoveel mogelijk weg. Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het het beste om de exotische plant met wortel en al te verwijderen. Lukt dit niet omdat de wortels te diep zitten? Knip dan de stengels regelmatig bovengronds af.
  • Gebruik kokend water om verspreiding tegen te gaan. Het gieten van kokend water over de wortels heen werkt alleen als je de wortels zelf ook verwijdert of vaak bijknipt.
  • Afdekken onder een dekzeil. Plekken waar de duizendpoot groeit kunnen afgedekt worden met een stevig dekzeil dat geen wortels doorlaat. Knip de plant kort voordat je er een zeil overheen legt en laat het dekzeil zo’n 3 tot 5 jaar werken. Alleen met zo veel geduld lukt het je om de groei tegen te gaan.

Niet in de groene container

Het komt regelmatig voor dat een exotische plant in de groen-, tuin- en grondcontainer terecht komt. Dit klinkt logisch, maar is niet verstandig. De plant groeit namelijk tussen het afval gewoon door. Zelfs restjes of uitgebloeide stukken kunnen doorgroeien, waardoor de plant zich zal blijven verspreiden. Gebruik daarom aparte afsluitbare zakken of containers om de planten in weg te gooien.

Schakel een specialist in

Het inschakelen van een erkende bestrijder voor het verwijderen van exotische woekerplanten zoals Van Reel Groep B.V. kan een verstandige stap zijn. Deze professionals hebben vaak de expertise en de juiste apparatuur om zelfs de meest hardnekkige planten effectief te verwijderen. Door een specialist in te schakelen, verklein je niet alleen de kans op hergroei, maar minimaliseer je ook het risico op schade aan de omgeving tijdens het verwijderingsproces.

Bovendien kunnen zij advies geven over verdere preventieve maatregelen om de verspreiding van exotische woekerplanten in de toekomst te voorkomen. Het kan een investering zijn, maar op de lange termijn kan het de gezondheid en uitstraling van je tuin aanzienlijk verbeteren.

Tijdrovende en kostbare opgave

Er zijn veel planten die problemen opleveren en oorspronkelijk niet uit Europa komen. Het is een tijdrovende en kostbare opgave om de planten te verwijderen. Zoek voordat je een plant koopt daarom altijd informatie over de soort op, zodat je niet te maken krijgt met planten die je tuin verwoesten. Op deze manier voorkom je dat planten je tuin verpesten.