Vijver schoonmaken? Zo pak je dat aan!

vijveronderhoud

In nagenoeg iedere tuin in ons lang moet onderhoud uitgevoerd worden. Bij de ene tuin is echter aanzienlijk minder onderhoud nodig dan bij de andere. Heb je alleen maar tegels in jouw tuin? Dan is het voldoende om zo nu en dan wat onkruid te verwijderen dat in de voegen groeit. Je kunt echter ook een tuin hebben met veel groen. In dat geval ben je er maar druk mee. En wat te denken van een tuin met een vijver? In dat geval komt er namelijk alleen nog maar extra werk bij. Je moet zo’n vijver immers ook geregeld schoonmaken. Heb je nog niet al te lang een vijver en is deze nog nooit schoongemaakt? Dan weet je vast en zeker niet hoe je dit aan moet pakken. Stel het schoonmaken van jouw vijver echter niet te lang uit. Om je een handje te helpen, vertellen we je hieronder hoe je de schoonmaak van een vijver aanpakt.

Wanneer kun je een vijver het beste schoonmaken?

Veel mensen met een vijver in hun tuin neigen ernaar om deze schoon te maken wanneer het mooi weer is. Het zonnetje schijnt dan immers, waardoor de klus direct een heel stuk minder vervelend wordt. Toch is de zomer niet de meest ideale periode om jouw vijver schoon te maken. Je verstoort dan namelijk het leven van de planten en vissen die in jouw vijver aanwezig zijn. Uiteraard is het ook niet verstandig om ’s winters jouw vijver schoon te maken. Dit is eveneens niet goed voor de planten en vissen en bovendien is het gewoon veel te koud. Blijven het voor- en najaar over. Dit zijn twee periodes waarin je jouw vijver prima schoon kunt maken. Sterker nog, we raden je aan de klus zowel in het voor- als najaar uit te voeren. Om jouw vijver goed bij te houden moet je hem namelijk twee keer per jaar schoonmaken. Vaker is niet nodig.

Vijverplanten snoeien

Indien je een vijver hebt, komen hier ongetwijfeld ook de nodige planten in voor. Logisch, want deze planten zorgen voor helder water en maken het leefbaar voor vissen en andere dieren. Net als de gewone planten in jouw tuin kunnen vijverplanten ook (gedeeltelijk) afsterven. Om de levende planten goed hun werk te kunnen laten doen, doe je er goed aan de dode planten te verwijderen. Bij de voorjaarsschoonmaak van jouw vijver doe je er overigens goed aan alle vijverplanten te inspecteren. Zijn bepaalde delen van een plant afgestorven? Knip deze delen dan van de plant af. Dit komt de kwaliteit van het water ten goede en bovendien hebben de levende planten zo meer ruimte om te groeien.

Verwijder troep van de bodem

Door het jaar heen verzamelt zich behoorlijk wat rommel op de bodem van jouw vijver. Hoe meer rommel zich ophoopt op de bodem, des te minder leefruimte er over is voor de vissen en andere dieren. Richt je daarom ook vooral tot de bodem bij het schoonmaken van jouw vijver. Er zijn verschillende manieren om de bodem schoon te maken. Zo kun je natuurlijk het water uit jouw vijver laten lopen. Dit kan echter gevolgen hebben voor de vissen en planten in de vijver. Je kunt ook een deel van het water verwijderen, zodat je de bodem beter kunt zien. Het is echter helemaal niet nodig om het water uit jouw vijver te halen om de bodem schoon te kunnen maken. Dit is zeker het geval wanneer je de bodem door het water heen makkelijk kunt zien. Pak in dat geval gewoon een schepnet en ga hier een aantal keer mee over de bodem. Vanaf de kant zie je zo prima of de bodem goed schoon is. Is dit niet het geval? Ga er dan nog een aantal keer met het net doorheen. Doe dit net zolang tot de bodem (bijna) volledig schoon is.

Vergeet het filter niet

Iedere vijver is voorzien van een filter. Deze zorgt ervoor dat het water helder blijft. Daarnaast maakt het filter het mogelijk voor vissen en planten om in jouw vijver te leven. Ondanks het belang van een filter vergeten veel mensen met een vijver deze schoon te maken. Ga je de vijver schoonmaken? Kijk dan ook altijd even hoe het met het filter is. Is het filter smerig? Neem deze dan direct mee tijdens de schoonmaak. Gebruik voor de schoonmaak van het filter altijd water uit de vijver. Hier is het filter namelijk al aan gewend. Spoel het filter dus niet schoon met kraanwater, want dit kan schade veroorzaken. Haal het ook zeker niet in je hoofd om schoonmaakmiddel te gebruiken. Doe je dit wel? Kijk dan niet raar op wanneer vissen en planten in jouw vijver binnen de kortste keren het loodje leggen. De chemische middelen in schoonmaakmiddel beschadigen het filter namelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here