Een kindvriendelijke tuin ontwerpen

trampoline in de tuin

Heb je een tuin, dan wil je natuurlijk dat deze er netjes en verzorgd uitziet, maar ook dat er genoeg plek is om te kunnen genieten van het buitenleven. Echter, wanneer je kinderen hebt kan het nog weleens lijken alsof alle ruimte ingenomen wordt door het speelgoed en de toestellen van de kinderen. Hoe je een kindvriendelijke tuin ontwerpt waarbij je zelf ook nog voldoende plek hebt, lees je in dit artikel.

Begin met het maken van een plan

Alles begint met een plan, en dat is bij de tuin niet anders. Maak voor jezelf dus een duidelijk en overzichtelijk plan waarop je precies kunt zien wat je waar wilt hebben. Dit kun je gewoon zelf uittekenen en op die manier indelen naar eigen inzicht.

Belangrijk is wel om rekening te houden met de zon. Zeker in de zomer wil je een plek hebben in de zon waar je kunt zitten, maar ook een meer beschutte plek. Voor de kinderen geldt dat zij het beste in de schaduw kunnen spelen, zodat ze niet in de volle zon staan en verbranden.

Daarnaast wil je misschien ook een stuk speciaal voor je planten. Je kunt er hierbij voor kiezen deze links of rechts naast het pad te plaatsen, maar wanneer je een grote tuin hebt, kun je ook met de indeling spelen. Bijvoorbeeld door de planten te plaatsen als een soort scheiding tussen het terras en de speelplek voor de kinderen.

Hoe maak je de tuin kindvriendelijk?

Een kindvriendelijke tuin betekent vooral dat er voor hen daadwerkelijk wat te doen is. heb je jonge kinderen? Dan is een zandbak meestal een goed idee. Ook een speelhuisje of watertafel kunnen ideaal zijn. Zijn je kinderen echter al wat ouder, dan kan het lastiger zijn de juiste toestellen aan te schaffen. Een schommel en duikelrek is leuk, maar dit hebben ze ook in de speeltuin om de hoek. Heb je een grote tuin, dan is een rechthoekige trampoline kopen misschien een goed idee. Niet alleen is dit erg leuk voor kinderen van elke leeftijd, maar het is ook hartstikke gezond want je bent continu in beweging. Heb je niet zo’n hele grote tuin, maar wil je wel een trampoline aanschaffen? Dan kun je uiteraard ook voor een rond model gaan.

Ronde of rechte hoeken in de tuin?

Of je voor ronde of rechte hoeken gaat in de tuin hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Rechte hoeken zijn momenteel erg in trek, en het staat daarnaast ook nog eens modern. Je kunt in dat geval ook makkelijk met meerdere niveaus werken, bijvoorbeeld wanneer je een plantenbak in meerdere hoogtes wilt. Ook het afbakenen van het terras gaat eenvoudiger met een rechte hoek als met een ronde hoek.

Wil je echter liever een mooie speelse tuin, dan zijn de ronde hoeken meer geschikt. De rondingen zorgen namelijk voor een speels effect, en dit kun je doortrekken in de bestrating en de plantenbakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here