Drie tips om jouw tuin winterklaar te maken!

jongetje speelt met blaadjes in tuin

De winter: het is voor veel mensen het minst leuke seizoen van het jaar. Logisch, want de dagen zijn kort en het kan flink koud worden. Niet alleen mensen hebben een hekel aan de winter, ook de planten in jouw tuin vinden dit seizoen maar niets. Logisch, want zij worden geregeld blootgesteld aan de vrieskou en winterse neerslag. De ene plant is hier beter tegen bestand dan de ander. Indien je niets aan jouw tuin doet voor aanvang van de winter, kan het maar zo zijn dat planten het loodje leggen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom is het zaak om jouw tuin winterklaar te maken. Menig Nederlander heeft echter geen idee hoe dit in zijn werk gaat. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst geven wij jou namelijk drie tips om jouw tuin winterklaar te maken!

1. Laat bladeren zoveel mogelijk liggen

In de herfst verliezen de meeste planten, struiken en bomen hun blad. Dit zorgt voor behoorlijk wat rommel in een tuin. De meeste mensen kiezen ervoor om het blad geregeld te verwijderen. Op deze manier ligt jouw tuin er immers netjes bij. Wil je jouw tuin winterklaar maken? Dan raden we je aan het blad juist te laten liggen. Dit klinkt misschien gek, maar het is beter voor de bloemen en planten in jouw tuin. Waarom? Omdat de bladeren een soort deken vormen over de grond. Hierdoor bevriest de grond minder snel en dat is beter voor de bloemen en planten in jouw tuin. Staan er veel eiken in of rondom jouw tuin? Haal de bladeren van deze boom dan zoveel mogelijk uit de tuin. Waarom? Omdat eikenblad een stof bevat die de grond verzuurt.

2. Bescherm planten tegen de kou

De meeste mensen hebben talloze verschillende bloem- en plantsoorten in hun tuin. In ons land komen ook geregeld mediterrane en exotische soorten voor. Dergelijke planten zijn gewend aan hoge temperaturen en kunnen hierdoor een stuk minder goed tegen de kou. Staan er mediterrane of exotische planten in jouw tuin? Dan kun je twee dingen doen om deze planten de winter door te helpen. Allereerst kun je ze naar binnen halen. Zet ze in een onverwarmde ruimte neer, bijvoorbeeld in jouw garage. Hier overleven ze zonder problemen. Dit kan makkelijk wanneer de planten in een pot zitten. Indien de planten in de grond zitten wordt dit lastiger. In dat geval kun je de planten inpakken. Dit kan bijvoorbeeld met een deken. Gaat het om een plant in een pot? Wikkel de deken dan om de pot. Je kunt ook een jute zak of noppenfolie gebruiken om de pot mee in te wikkelen. Staan de planten in jouw tuin zelf? Dan kun je ze ook beschermen door een laagje stro neer te leggen aan de voet van de plant. Een andere bodembedekker volstaat vaak ook. Door jouw planten te beschermen maak je het een stuk aangenamer voor ze, waardoor de kans groot is dat ze de winter overleven!

3. Spit de aarde los

Voordat de winter begint doe je er goed aan om de aarde in jouw tuin los te spitten. Dit is soms flink wat werk, zeker wanneer je een grote tuin hebt. Doe dit echter wel, want het is een stuk beter voor de bloemen en planten in jouw tuin. Door het spitten zorg je er namelijk voor dat de bodem in de winter niet dicht gaat zitten. Na het losspitten is het verstandig de bodem van een laagje compost te voorzien. Vaak wordt gedacht dat de aarde na het aanbrengen van compost opnieuw omgespit moet worden, maar dat is niet het geval. De natuur zorgt er namelijk zelf voor dat compost wordt opgenomen in de grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here