Een schaduwdoek in plaats van een parasol

schaduwdoek op terras

Zonnestraling of Uv-straling is schadelijk voor de huid. Het aantal mensen dat in Nederland huidkanker krijgt, stijgt elk jaar. Het is de meest voorkomende kankervorm en verwacht wordt dat het aantal diagnoses zal toenemen. De zomers in Nederland worden immers steeds warmer.

Vitamine D

Ultraviolet licht heeft niet alleen nadelen. Het maakt namelijk ook vitamine D aan wat goed is voor onze botten en het zou een bescherming bieden voor allerlei ziektes. Overdaad schaadt echter als onze huid te lang bloot wordt gesteld aan zonlicht. Dit geldt met name voor mensen met een lichte huid en voor kinderen. Bescherming met een goede huidcrème is dan ook noodzakelijk.

UPF waarde

Een Uv parasol of schaduwdoek biedt een bescherming afhankelijk van het materiaal van het doek. Zoals ook bij zonnebrandcrème wordt bij stof ook een indeling aangebracht van de mate van bescherming. Hoe hoger de UPF waarde van een stof hoe beter de bescherming. De Ultra Protection Factor geeft aan in hoeverre een stof de Uv-straling blokkeert. Stoffen worden ingedeeld in uitstekende bescherming, goede bescherming en redelijke bescherming. Veel gebruikte stoffen bij parasols en schaduwdoeken zijn textileen, polyester, Olefin en Sunbrella.

Kunststofvezels en coating

Textileen en polyester zijn kunststofvezels. De UPF waarde is sterk afhankelijk van de stofdikte. Textileen heeft een kunststof coating, maar kent een open structuur waardoor de bescherming tegen Uv-straling niet optimaal is. Olefin heeft een samenstelling van synthetische garens die een hoge bescherming biedt. De beste bescherming biedt Sunbrella stoffen. Dankzij de acrylvezels en coating is deze stof volledig Uv-bestendig.

Schaduwdoeken zijn meestal in een vierkante of driehoekige vorm. Het voordeel is dat de bevestiging niet gedragen wordt door een stok, maar door drie of vier bevestigingspunten. Het doek wordt met spandraden aan moeren bevestigd. Belangrijk is dat het doek enigszins schuin hangt zodat water af kan lopen. Het is ook mogelijk om het doek op te hangen met palen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here