Maak van je terras een groen paradijs met plantenbakken

plantenbak terras

Een terras is een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Maar waarom zou je je terras beperken tot alleen een paar stoelen en een tafel? Maak van je terras een groen paradijs door verschillende plantenbakken toe te voegen. Of je nu kiest voor een rechthoekige plantenbak of een houten bloembak, met bloeiende planten en zelfs groenten en fruit kun je een prachtige en functionele buitenruimte creëren.

Voeg kleur en leven toe met bloeiende planten

Bloeiende planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze hebben ook een belangrijke rol in het aantrekken van verschillende insecten, bijen en vlinders. Deze bestuivers zijn essentieel voor de bestuiving van bloemen en het behoud van de biodiversiteit. Door bloeiende planten op je terras te plaatsen, zorg je ervoor dat deze insecten een voedselbron hebben in jouw tuin. Kies voor een mix van verschillende bloeiende planten, zoals lavendel, petunia’s, begonia’s en viooltjes, om een kleurrijk en levendig terras te creëren.

Kweek je eigen groenten en fruit in bloembakken

Wil je nog een stap verder gaan en je eigen groenten en fruit kweken? Dan zijn bloembakken de perfecte oplossing. Zelf groenten en fruit kweken heeft vele voordelen. Het is niet alleen leuk en bevredigend, maar het stelt je ook in staat om verse, biologische producten direct vanuit je eigen tuin te oogsten. Met bloembakken kun je zelfs op een klein terras of balkon een mini-moestuin creëren. Hieronder zullen we een paar soorten groenten en fruit voor je beschrijven die je makkelijk in plantenbakken kan kweken!

 • Tomaten zijn een populaire keuze voor het kweken in bloembakken. Er zijn veel verschillende soorten tomaten die goed gedijen in plantenbakken, zoals cherrytomaten, roma-tomaten en cocktailtomaten. Ze hebben weliswaar wat ondersteuning nodig in de vorm van een tomatenkooi of een stok, maar met de juiste verzorging kun je een overvloedige oogst verwachten.
 • Aardbeien zijn een andere favoriet voor het kweken in bloembakken. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en kunnen gemakkelijk worden gekweekt in hangende bloembakken of bloempotten. Aardbeienplanten geven je niet alleen heerlijke vruchten, maar ze hebben ook mooie bloemen die je terras opfleuren.
 • Komkommer is een klimplant die het goed doet in een hoge bloembak met een klimrek. Zorg ervoor dat je de komkommerplanten voldoende water geeft en dat het klimrek stevig genoeg is om hun groei te ondersteunen. Voor je het weet, kun je genieten van verse komkommers rechtstreeks van je terras.
 • Verschillende soorten boontjes, zoals sperziebonen, snijbonen en pronkbonen, zijn ook geschikt om in bloembakken te kweken. Deze bonen groeien omhoog en hebben daarom een stevig klimrek nodig om tegenaan te groeien. Zorg ervoor dat je de bonenplanten regelmatig water geeft en dat je ze ondersteunt bij het klimmen, zodat ze goed kunnen gedijen en je kunt genieten van smakelijke bonen als resultaat.

Naast tomaten, aardbeien, komkommers en bonen, zijn er nog talloze andere groenten en kruiden die je kunt kweken in bloembakken op je terras. Denk aan courgettes, paprika’s, sla, basilicum, peterselie en munt. Het kweken van je eigen groenten en kruiden in bloembakken is niet alleen een leuke bezigheid, maar het geeft je ook een gevoel van voldoening en een bron van verse ingrediënten voor je maaltijden.

Tips voor het kweken in bloembakken op je terras

Het kweken van planten in bloembakken op je terras vereist wel enige zorg en aandacht. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je planten gezond en gelukkig blijven:

 • Kies de juiste bloembak: Zorg ervoor dat de bloembak groot genoeg is voor de planten die je wilt kweken en dat er drainagegaten aan de onderkant zijn om overtollig water af te voeren.
 • Gebruik goede potgrond: Kies voor kwalitatieve potgrond die goed draineert en voedingsstoffen bevat om de groei van je planten te bevorderen.
 • Water geven: Houd de potgrond vochtig, maar vermijd dat de wortels van je planten constant in het water staan. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan op basis van de behoeften van de planten.
 • Voeding: Geef je planten regelmatig voeding met behulp van organische meststoffen of vloeibare plantenvoeding, vooral wanneer ze actief groeien en bloeien.
 • Zonlicht: Plaats je bloembakken op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen. De meeste groenten en kruiden hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig.
 • Ondersteuning: Zorg voor voldoende ondersteuning voor klimmende planten, zoals tomaten en bonen, met behulp van kooien, stokken of klimrekken.
 • Ongediertebestrijding: Houd een oogje in het zeil voor eventuele plagen of ziekten. Verwijder regelmatig onkruid en controleer de planten op tekenen van schade. Gebruik indien nodig organische bestrijdingsmiddelen.

Met deze tips kun je je terras omtoveren tot een groen paradijs vol prachtige bloemen, heerlijke groenten en geurige kruiden die je eigenhandig hebt gekweekt.