Voorzie jouw houten overkapping van een kleurtje!

houten overkapping

De gemiddelde Nederlander brengt vandaag de dag steeds meer tijd door in de tuin. Niet vreemd natuurlijk, want het weer in de lente en zomer is vaak heerlijk. Het is in dat geval natuurlijk zonde om de hele dag binnen te blijven zitten. Om extra veel en lang in jouw tuin te genieten, heb je mogelijk  een overkapping geplaatst. Deze bestaat vaak voor het grootste gedeelte uit hout. Heb je een aantal jaar geleden een overkapping geplaatst en toen besloten deze niet te schilderen? Dan irriteer je je nu mogelijk aan de kleur. In dat geval doe je er natuurlijk goed aan om jouw overkapping alsnog te verven. Wij vertellen je hieronder precies hoe je hierbij te werk gaat.

Schuur het hout

Voordat je kunt beginnen met verven, doe je er goed aan het hout te schuren. Het hout wordt op deze manier egaal glad, waardoor er straks geen oneffenheden in het schilderwerk zichtbaar zijn. Voor het schuren van het hout kun je het beste een schuurmachine gebruiken. Met dit apparaat gaat het immers een stuk sneller dan met schuurpapier. Vergeet in dat geval niet een veiligheidsbril en een mondkapje te dragen. Er komt namelijk behoorlijk wat stof vrij en daarnaast kunnen er splinters in het rond vliegen. Voor de zekerheid raden wij je ook aan handschoenen te dragen. Heb je alle hout geschuurd? Neem het hout dan af met een stoffer. Door het schuren is er namelijk veel stof op het hout gekomen.

Het hout ontvetten

Is het hout geschuurd en heb je het stofvrij gemaakt? Dan is het tijd om te ontvetten. Veel mensen vergeten dit geregeld wanneer zij hout gaan schilderen. Toch is het belangrijk om te doen. Waarom? Omdat de verf beter hecht door het hout te ontvetten. Niet alleen de verf zelf hecht beter, maar ook een grondverf als Sigma S2U Primer. Om het hout te ontvetten meng je een scheut ammonia met warm water. Ga niet aan de slag voordat je een mondkapje, bril en handschoenen draagt. Gelukt? Pak een oude spons, dompel deze onder in het mengsel en ontvet het hout van boven naar beneden. Wacht nu tot het hout goed droog is voordat je begint met verven.

Begin met de grondverf

Om ervoor te zorgen dat de verf straks goed dekt, raden wij je aan het hout eerst te behandelen met een grondverf. In dat geval hoef je niet twee of drie keer met de gewone verf jouw hele houten overkapping langs. Uiteraard wil je dat de verf alleen op de plekken komt die je van een kleurtje wilt voorzien. Er kunnen echter ook druppels op de grond belanden. Om dit te voorkomen raden wij je aan de grond altijd te bedekken met plastic of een oude doek. Doe dit ook met andere dingen waar geen verf op moet komen.

De finishing touch

Heb je de grondverf aangebracht? Ga hier dan niet direct met de toplaag overheen. Nee, wacht altijd minimaal een dag. Op deze manier kan de grondverf goed drogen. Ook hier geldt weer dat het verstandig is om de boel af te dekken wanneer je wilt voorkomen dat de verf op andere plekken dan het hout van de overkapping terechtkomt. Je kunt eventueel ook schilderstape gebruiken om jouw overkapping netjes te schilderen. Bij het verven van jouw overkapping is het altijd belangrijk om van boven naar beneden te werken. Gebruik bij voorkeur een kwast. Gaat het om een groot oppervlak? Dan biedt een vachtroller uitkomst. Heb je alles gehad? Verwijder de schilderstape dan tijdig, zodat je geen verf meetrekt. Wacht minimaal een halve dag en kijk of het resultaat je tevreden stemt. Is dit niet het geval? Breng dan een tweede laag verf aan op het hout van jouw tuinoverkapping.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here