Je wil het hele jaar door van je tuin genieten. Niet alleen in de lente en de zomer, maar ook in de koude wintermaanden. Vooral in de herfst als alles er grauw en grijs uitziet, wil je toch de tuin in en genieten van de natuur. Je hebt al heel veel bomen en struiken neergezet en veel tegels weggehaald. Je hebt een vijver aangelegd en aan de andere kant zo’n hippe wadi gemaakt die water krijgt via je dakgoten en regenpijp. Die laatste vind je nog steeds niet mooi genoeg: grijze dakgoten en een grijze regenpijp terwijl je zo van kleur en helderheid houdt.
Wat kan je veranderen aan een regenpijp?
Om te beginnen de kleur. Als je de dakgoten en regenpijpen vervangt door witte exemplaren, ziet het er allemaal veel frisser en vrolijker uit! Bovendien heb je tegenwoordig van die mooie bakgoten. Dat zijn witte dakgoten die een beetje een rechthoekige vorm hebben, waardoor je huis een heel andere uitstraling krijgt. Plaats daar witte regenpijp onder en het wordt allemaal een stuk vrolijker in je tuin. Ze waren ook wel aan vervanging toe. De grijze regenpijpen waren allemaal verkleurd en toen je eens goed ging kijken bleken er ook kleine scheuren in de regenpijp te zitten die zorgden voor natte muren met schimmelvorming. Ook helemaal niet fijn. Snel die oude goten eraf en mooie witte bakgoten en regenpijpen monteren.
Wat doet de regenpijp nog meer voor je?
Als je de regenpijp zo aanlegt dat het regenwater niet zomaar rechtstreeks het riool instroomt, geef je hemelwater weer terug aan de grond. Heel belangrijk, want als al het regenwater in het riool verdwijnt, droogt alles uit. Het is belangrijk dat het grondwater op een bepaald niveau blijft en dat kan je bewerkstelligen door regenwater af te laten vloeien, door je tuin, de aarde in. Zo sla je twee vliegen in één klap: je geeft je tuin water én daarna gaat het geleidelijk terug de bodem in.
Regenton koppelen aan een regenpijp
Een tweede regenpijp kan je koppelen aan een regenton. Heel erg ouderwets, maar wel heel erg leuk! Met het opgevangen water uit de regenton kan je de moestuin besproeien. Of natuurlijk gewoon je planten en bloemen langs je terras water geven. Een andere mogelijkheid, als je grond geschikt is, is het plaatsen van infiltratiekratten in je tuin. In de grond wel te verstaan. In plaats van een ouderwetse regenton wordt regenwater opgevangen in nieuwerwetse infiltratiekratten die je ingegraven hebt in je tuin of in de grond naast je bedrijf. Druppeltje voor druppeltje geef je het hemelwater weer terug aan de aarde. Water is de broodnodige voeding voor planten en dieren. Het is zonde om regenwater in het riool te lozen. Het is zelfs hier en daar verboden. Doe je ook mee met het natuurlijk laten afvloeien van regenwater via regenpijp, regenton of infiltratiekratten? Ga naar de website van BUMA Handel en lees alles over regenwater opvangen.