De hortensia ken je ongetwijfeld wel. Deze struik komt bij menig Nederlander terug in de tuin. In de winter oogt deze plant wat kaal en saai, maar dit verandert in het voorjaar en de zomer. In de lente en zomer groeien er namelijk kleurrijke bloemen aan de hortensiastruik. Zo kunnen er roze, blauwe en witte bloemen aan deze struik groeien. Heb je ook een hortensiastruik in jouw tuin? Dan moet je hier natuurlijk wel wat aandacht aan besteden. Onderhoud is namelijk ook bij deze struik belangrijk, anders legt een hortensia snel het loodje. Doe je lange tijd niets aan de struik? Kijk dan niet raar op wanneer jouw hortensiastruik binnen de kortste keren sterft. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.
Een hortensiastruik verzorgen
Is de grond in jouw tuin relatief droog? Dan heeft een hortensiastruik moeite om zich te ontwikkelen. Deze struik geeft namelijk de voorkeur aan een zure bodem die rijk is aan humus. En in een droge grond ontbreekt dit meestal. Staat jouw hortensia in de zomermaanden pal in de zon? Zorg er dan voor dat de struik voldoende vocht krijgt. In dat geval kan de struik prima overleven in de warme maanden. Wil je jouw hortensiastruik niet constant water geven? Dan doe je er goed aan de struik in een deel van jouw tuin te plaatsen waar relatief veel schaduw is. Maak je geen zorgen over de kleurrijke bloemen, want een hortensia bloeit ook prima wanneer de struik in de schaduw staat.
Nachtvorst? Pak een hortensia in
In de wintermaanden is een hortensiastruik in rust. De plant heeft zijn bladeren in de herfst laten vallen en ook de kleurrijke bloemen zijn er niet meer. In het voorjaar begint een hortensia langzaam maar zeker weer op te bloeien. Het kan echter zijn dat we in het voorjaar te maken krijgen met nachtvorst. Dit kan funest zijn voor een hortensiastruik. Is er nachtvorst voorspeld? Zorg er dan altijd voor dat je de plant beschermt. Hoe je dit doet? Door de hortensia in te pakken. Hiervoor kun je het beste noppenfolie of een vliesdoek gebruiken. Op deze manier voorkom je dat de bloemknoppen van de hortensiastruik bevriezen.
Hoe snoei je een hortensiastruik?
Een hortensiastruik kan behoorlijk groot van stuk worden. Vind je de struik toch echt te groot worden? Geen probleem, want je kunt een hortensiastruik in dat geval gewoon snoeien. We raden je echter niet aan de gehele hortensia in één keer te snoeien. Doe dit zeker niet wanneer je een boerenhortensia in jouw tuin hebt staan. Waarom niet? Deze hortensiastruik bloeit namelijk op overjarig hout. Door de hortensia in zijn geheel te snoeien, is de kans groot dat er volgend jaar geen bloem meer aan deze struik verschijnt. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Om een kale hortensia te voorkomen, raden wij je aan de helft van de struik te snoeien. Hierdoor heb je namelijk altijd bloemen aan jouw hortensiastruik zitten.
Een hortensia verplanten
Krijgt jouw tuin een nieuwe indeling? Dan is de kans groot dat een hortensiastruik straks ook op een andere plek staat. Dit levert niet vaak problemen op, want een hortensiastruik is goed te verplanten. Het is alleen wel zaak dat je de juiste aanpak hanteert bij het verplanten. Steek de hortensia bijvoorbeeld ruim uit en niet te kort op de basis van de struik. De wortels blijven op deze manier namelijk grotendeels intact en daar heeft de hortensiastruik straks weer profijt van. Plant de struik op de nieuwe plek op dezelfde diepte en geef de plant voldoende water, zeker in het begin. Wil je een hortensiastruik verplanten? Dan raden we je aan om dit in maart of april te doen. Gaat het om een oude hortensia? Dan is de overlevingskans na verplanting een stuk kleiner. Je kunt in dat geval overwegen een nieuwe hortensiastruik voor in jouw tuin aan te schaffen.