De meeste Nederlanders met een tuin bij hun woning brengen hier in de zomermaanden de nodige uurtjes in door. Dit is zeker het geval wanneer er een terras met overkapping aanwezig is. De zomers in ons land zijn vaak warm, waardoor het ’s avonds ook niet snel afkoelt. Hierdoor kun je soms tot in de nacht in jouw tuin zitten. Indien je een fijne tuin hebt, nodig je in de zomer vast geregeld vrienden, familie en kennissen uit om langs te komen. Het zit er dan dik in dat je de barbecue aansteekt. Alle ingrediënten zijn in dat geval aanwezig voor een gezellige avond. Toch brengt een barbecue ook nadelen met zich mee. Waarom? Omdat je het apparaat schoon moet maken. Worstel je hier ook elke keer weer mee? Met deze tips wordt jouw barbecue weer brandschoon!
1. Smeer roosters in
Wanneer je vlees bereidt in een pan, gooi je hier vaak olie of boter in. Waarom zou je dit bij een barbecue dus niet doen? Denk nu niet dat het verstandig is om olie over een rooster te gooien wanneer de barbecue aanstaat. Dit kan namelijk zorgen voor grote vlammen. Nee, giet de olie bij voorkeur eerst in een schaaltje. Gebruik vervolgens een kwastje of een stukje keukenpapier om het rooster in te smeren. Weet je wat ook kan helpen? Een citroen. Snij deze doormidden en ga er geregeld mee over het rooster heen. Doe dit niet alleen voor aanvang van de barbecue, maar vooral ook tijdens het bereiden van het vlees. Wat het nut is van het insmeren van jouw barbecue met citroen? Dat het vet van het vlees zich niet zo makkelijk aan het rooster hecht. Hierdoor wordt het schoonmaken na afloop van de barbecue een stuk makkelijker!
2. Maak een barbecue direct schoon
Heb je mensen over de vloer voor een barbecue? Dan schiet het schoonmaken van de barbecue er vaak bij in. De meeste mensen stellen deze klus daarom uit tot de volgende dag. Dit raden wij echter niet aan. Waarom niet? Omdat vet en etensresten dan uitharden. Hierdoor zijn ze een stuk lastiger te verwijderen van het rooster. Je doet er daarom goed aan om jouw barbecue direct na gebruik schoon te maken. Het rooster is dan immers nog warm en dat zorgt ervoor dat de resten een stuk makkelijker te verwijderen zijn. Je kunt hier eventueel een staalborstel voor gebruiken. Klaar? Smeer het rooster dan in met een plantaardige olie. Op deze manier voorkom je namelijk dat roest vat krijgt op het rooster van jouw barbecue.
3. Richt je niet alleen tot het rooster
Het rooster van een barbecue wordt gebruikt om het vlees op te bereiden. Dit onderdeel van jouw barbecue is hierdoor dan ook altijd het meest smerig. De meeste Nederlanders maken hun rooster dan ook goed schoon, maar naar de barbecue zelf wordt niet of nauwelijks omgekeken. Uiteraard wil je zo lang mogelijk genieten van jouw barbecue. In dat geval is het verstandig om na een barbecue ook de behuizing te reinigen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een zachte doek en eventueel een schoonmaakmiddel. Pak niet lukraak een schoonmaakmiddel uit de kast, want sommige middelen zijn schadelijk voor de behuizing van jouw barbecue. Haal het ook niet in je hoofd om een schuurspons te gebruiken. Doe je dit toch? Dan gaat de uitstraling van jouw barbecue hard achteruit.
4. Berg een barbecue goed op
In de zomer wordt een barbecue veelvuldig gebruikt. Veel mensen laten het apparaat daarom de hele zomer in hun tuin staan. Verstandig? Wat ons betreft zeker niet. De barbecue wordt in dat geval namelijk blootgesteld aan van alles en nog wat. Op een regenachtige zomerdag krijgt jouw barbecue een flinke plens water over zich heen. Bovendien kan ongedierte zich toegang verschaffen tot de barbecue. Wil je zo lang mogelijk genieten van jouw barbecue? Dan is dit natuurlijk niet wenselijk. Daarom raden wij je aan om jouw barbecue na gebruik altijd goed op te bergen. Zet het apparaat in ieder geval binnen of overdekt neer. Aan het einde van de zomer is het verstandig een speciale hoes om jouw barbecue te doen. Op deze manier kun je hem de volgende zomer direct weer gebruiken.