Site pictogram Allesvoortuinen.nl

Maak een plattegrond voordat je begint met tuinaanleg!

tuinaanleg

Ben je van plan om op korte termijn de schop in de grond te steken in jouw tuin? Dan weet je ongetwijfeld dat je jezelf aardig wat werk op de hals haalt. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een hovenier in te schakelen. Dit brengt echter weer de nodige kosten met zich mee. Zit je hier niet op te wachten? Dan ontkom je er helaas niet aan om de klus zelf uit te voeren. Mogelijk dat vrienden, familie of kennissen je een dagje kunnen helpen. Zijn de oude bloemen en planten inmiddels al verdwenen? En is de bestrating en het gras ook al uit jouw tuin verwijderd? Dan kun je beginnen met de aanleg van jouw nieuwe tuin. Wij raden je echter aan om nooit te beginnen met tuinaanleg zonder een plattegrond.

Waarom een plattegrond?

Er zijn genoeg mensen die niet inzien waarom zij een plattegrond moeten maken voordat zij starten met tuinaanleg. Wil je in een later stadium niet tegen problemen aanlopen? Dan is zo’n plattegrond echt een must. Op deze manier weet je namelijk dat je niet in de knoop komt met bijvoorbeeld de beplanting en bestrating in jouw tuin. Je gebruikt de plattegrond namelijk om aan te geven wat er allemaal in jouw tuin moet komen. Denk hierbij niet alleen aan de planten en bestrating, maar bijvoorbeeld ook aan gras en een eventueel terras of een overkapping.

Hoe maak je een plattegrond?

Heb je nog nooit eerder een plattegrond voor jouw tuin gemaakt? Dan vraag je jezelf mogelijk af hoe je zo’n plattegrond maakt. Het begint natuurlijk allemaal met de afmetingen van jouw tuin. heb je een vierkanten of rechthoekige tuin? dan kun je dit betrekkelijk eenvoudig opmeten. Heeft jouw tuin verschillende hoeken? Dan wordt het alweer wat lastiger. Probeer de afmetingen echter zo goed mogelijk in kaart te brengen. Gelukt? Teken dan altijd het bovenaanzicht van jouw tuin op een papier of digitaal. Indien je dit gedaan hebt, kun je de verschillende dingen die je in jouw tuin wilt hebben aangeven op de plattegrond. Geef bijvoorbeeld aan waar de paden moeten komen en geef bijvoorbeeld ook perkjes met planten en een grasmat weer. Ga bij jezelf goed na of je niets vergeten bent. Het zou immers zonde zijn als straks blijkt dat jouw plattegrond de prullenbak in kan door een klein foutje. In dat geval heb je je tijd namelijk voor niets in het maken van een plattegrond voor jouw tuin gestoken.

Hulp inschakelen bij het maken van een plattegrond voor tuinaanleg

Het maken van een plattegrond gaat de één een stuk beter af dan de ander. Worstel je ook met een plattegrond voor jouw tuin? Dan zit je mogelijk al enige tijd met de handen in het haar. Het kan zelfs zo erg zijn dat de frustraties hoog zijn opgelopen. Hierdoor heb je mogelijk maar besloten om te stoppen met het maken van een plattegrond. Op deze manier schiet het natuurlijk niet echt op. Om toch een plattegrond van jouw tuin te maken, kun je hulp inschakelen. Je kunt bijvoorbeeld eens een hovenier uitnodigen om bij jou langs te komen. Dit brengt inderdaad kosten met zich mee, maar het scheelt jou ook veel tijd en moeite. Bovendien moet je je beseffen dat je direct een plattegrond krijgt waarmee je uit de voeten kunt. Een hovenier inschakelen voor een plattegrond betekent overigens nog niet dat hij het werk in de tuin ook uit gaat voeren. Je hebt hier zelf immers altijd het laatste woord in. Wil je liever zelf met jouw tuin aan de slag om bijvoorbeeld kosten te besparen? Dan ben je hier natuurlijk geheel vrij in.

Mobiele versie afsluiten