Tegels in jouw tuin vrij houden van onkruid

onkruid tussen de tegels

Veel Nederlanders kiezen er tegenwoordig voor om een deel van hun tuin te voorzien van tegels. Dit heeft de nodige voordelen. Allereerst heb je hierdoor minder ruimte voor bloemen en planten. Hierdoor hoef je ook minder onkruid te wieden. Daarbij komt dat je een ondergrond van tegels ideaal kunt gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een terras. Heb je geen groene vingers? Dan liggen er vast en zeker ook tegels in jouw tuin. Door tegels te leggen zeg je echter niet definitief vaarwel tegen onkruid. Er kan namelijk ook onkruid tussen de tegels door komen. Deze kans is bij kleine stenen een stuk kleiner dan bij grote tegels, want je hebt immers meer voegen. Ook bij grote tegels kan er echter alsnog onkruid opduiken. Uiteraard wil je dit zoveel mogelijk voorkomen, want onkruid tussen jouw straatwerk ziet er niet mooi uit. Hieronder geven we jou een aantal tips om het onkruid tussen stenen in jouw tuin te bestrijden.

1. Verwijder het onkruid handmatig

De eerste manier om het straatwerk in jouw tuin onkruidvrij te houden is door het onkruid handmatig te verwijderen. Veel mensen doen dit door aan het onkruid te trekken. Deze manier kan effectief zijn. Dit is echter alleen het geval wanneer je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt. Blijft de wortel zitten? Dan keert het onkruid binnen de kortste keren weer terug. Je kunt ook een borstel gebruiken om het onkruid tussen de tegels te verwijderen. In dat geval blijft de wortel echter vaak achter in de grond. Voor het oog is het onkruid dus snel verdwenen, maar het keert vrijwel altijd weer terug. Dit is dus niet de beste manier om de stenen in jouw tuin onkruidvrij te houden.

2. Giet kokend water over het onkruid heen

Een goede manier om onkruid te lijf te gaan is met water. Natuurlijk doet koud kraanwater niet veel tegen onkruid tussen het straatwerk in jouw tuin. Om resultaat te bereiken, moet je het water eerst koken. Onkruid kan namelijk niet tegen kokend water. Als gevolg van de hitte barsten de cellen, waardoor het onkruid sterft. Denk niet dat het voldoende is om slechts één keer kokend water over het onkruid heen te gieten. De cellen in de plant knappen weliswaar en sterven af, maar dat geldt niet voor de wortel. Om ook de wortel te bestrijden moet je minimaal drie keer kokend water over het onkruid gieten. Het kan echter ook zijn dat je het onkruid wel zes keer moet overspoelen met kokend water om de wortel te doden.

3. Gebruik een onkruidbrander

Veel mensen gebruiken ook een onkruidbrander om onkruid tussen de tegels in hun tuin te lijf te gaan. Door het vuur schroeit het onkruid weg, waardoor je er direct van verlost bent. Ook hier geldt echter dat het maar een tijdelijke manier is om van onkruid af te komen. Je verbrandt namelijk alleen het gedeelte van de plant boven de grond. Het vuur van een onkruidbrander dringt namelijk niet door tot in de grond. Bovendien is het gebruik van zo’n brander niet altijd even goed voor de tegels in jouw tuin.

Let op: verboden huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen onkruid

Op het internet staat vaak dat zout en azijn gebruikt worden ter bestrijding van onkruid tussen de tegels in jouw tuin. Azijn doodt het onkruid snel, maar dringt niet door tot in de wortel. Zout doet dit wel, waardoor met name zout ideaal lijkt om de tegels in jouw tuin snel vrij te maken van onkruid. De Rijksoverheid heeft het echter verboden om onkruid met deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes te lijf te gaan. Waarom? Omdat het vooralsnog niet bekend is wat de invloed van zout en azijn is op de bodem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here