Is er al jaren niets meer aan jouw tuin gebeurd? Dan kan het zijn dat je erop uitgekeken bent. Je kunt jouw tuin in dat geval opleuken met wat nieuwe bloemen en planten. Het is echter ook mogelijk om je tuin volledig onder handen te nemen. We doelen in dit geval op een complete renovatie van jouw tuin. Dit is een flinke klus, maar het resultaat stelt je ongetwijfeld tevreden. Heb je de knoop doorgehakt en ga je jouw tuin compleet overhoop halen? Dan vind je het mogelijk lastig om te beginnen. Wij helpen je graag een handje. Hieronder geven we jou namelijk een stappenplan dat je vast en zeker kan helpen bij het opnieuw inrichten van jouw tuin.
1. Doe inspiratie op
De meeste mensen beginnen altijd met het verwijderen van straatwerk, beplanting en andere zaken in hun tuin. Dit raden wij echter niet aan. Waarom niet? Omdat de kans groot is dat jouw tuin dan lange tijd op een bouwval lijkt. Daarom doe je er goed aan te beginnen met het opdoen van inspiratie. Waarschijnlijk bezoek je een tuinder bij jou in de buurt om een idee op te doen van de trends. Dit is inderdaad een goede eerste stap. Richt je ook vooral tot het internet. Hier vind je binnen de kortste keren namelijk een groot aantal websites waar je inspiratie op kunt doen. Kijk ook vooral in je directe omgeving of er toevallig nog iets van een beurs is die zich richt op tuinen. Hier worden vaak complete tuinen aangelegd, waardoor je een goede impressie krijgt van de trends op het gebied van tuinen.
2. Maak een ontwerp
Indien je je verdiept hebt in de wereld van tuinen, weet je inmiddels waarschijnlijk wat je wel en juist niet mooi vindt. Ook dan is het nog niet verstandig direct te beginnen met het leeghalen van jouw tuin. Je moet immers ook nog weten hoe je tuin er straks uit komt te zien. De beste manier om dit te doen is door een ontwerp te maken. Ben je zelf goed in het ontwerpen? Dan doe je dit vast en zeker zelf. Is dit niet het geval? Schakel hier dan een vakman voor in. Laat bijvoorbeeld eens een hovenier langskomen. Hij kan de huidige tuin bekijken en direct aanhoren wat jouw wensen zijn met betrekking tot de nieuwe tuin. Op basis van deze informatie maakt hij vervolgens een ontwerp. Laat het ontwerp ook vooral in 3D maken, zodat je kunt zien hoe het eindresultaat er ongeveer uit komt te zien.
3. Haal je tuin leeg
Is er een ontwerp gemaakt en kun je je hierin vinden? Dan wordt het de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken. Voordat je kunt beginnen met de aanleg van de nieuwe tuin, moet de huidige tuin eerst leeggehaald worden. Dit betekent dat bloemen, planten en gewassen verwijderd moeten worden, evenals tegels en ander straatwerk. Neem hier voldoende tijd voor, want dit kost vaak meer tijd en moeite dan menig Nederlander denkt. De wortels van planten en bomen kunnen door de jaren heen diep de grond in zijn gegaan. Hierdoor wordt het natuurlijk lastig om de planten te verwijderen. Overweeg eventueel een kraantje te huren voor de werkzaamheden of schakel extra hulptroepen in wanneer je jouw tuin snel leeg wilt hebben.
4. Zelf aanleggen of uitbesteden?
Het verwijderen van planten uit een tuin is iets wat veel mensen nog wel zelf kunnen. Het inrichten van een nieuwe tuin wordt echter als een stuk lastiger ervaren. Ook al heb je een plattegrond, dan wil dat nog niet zeggen dat je dit zelf probleemloos uit kunt voeren. Heb je geen groene vingers? Of kom je er gewoon niet uit? Ga dan vooral niet zelf aan de slag, maar schakel een hovenier in. Dit brengt kosten met zich mee, maar je bent wel verzekerd van een verbluffend eindresultaat. Een hovenier weet immers precies waar hij rekening mee moet houden bij tuininrichting. Je weet zodoende zeker dat je straks een geweldige tuin hebt liggen!