Ligt jouw tuin er al enige tijd behoorlijk verwilderd bij? Of ben je gewoon uitgekeken op de tuin die al jarenlang hetzelfde is? Dan besluit je zeer waarschijnlijk dat het de hoogste tijd is voor actie. In dat geval gaat jouw tuin op de schop. Er zijn genoeg mensen die enthousiast beginnen met het verwijderen van planten en bestrating. Dit kan natuurlijk, maar dit is niet altijd de beste start. Is er nog geen ontwerp voor de nieuwe tuin? Stel de werkzaamheden dan nog even uit. Het is namelijk handig om eerst een tuinontwerp te hebben. Deze kun je gewoon zelf maken. Heb je geen idee hoe je dit moet doen? De tips in onderstaande tekst helpen jou vast en zeker een handje!
1. Maak een plattegrond
Een tuinontwerp begint altijd bij de basis. In dit geval is dat een plattegrond van jouw tuin. De kans is groot dat je een afscheiding op de erfgrens hebt geplaatst. Dit kan een hek of schutting zijn, maar ook een haag. De erfgrens vormt de afscheiding van jouw tuin. Deze grens is dus als het ware de buitenste lijn van de plattegrond. Een tuin grenst daarnaast ook altijd aan een woning. Je kunt jouw tuin vast en zeker betreden via een deur en er zijn ramen die uitkijken op de tuin. Vergeet deze ook niet mee te nemen bij het maken van een plattegrond. Je wilt straks immers nog wel gewoon jouw tuin kunnen betreden. Daarbij komt dat er voldoende lichtinval moet blijven in huis, waardoor je geen hoge planten, struiken of bomen voor jouw raam moet plaatsen.
2. Geef de inrichting van de nieuwe tuin weer
Heb je reeds in gedachten hoe jouw nieuwe tuin er straks uit moet komen te zien? Dan kun je beginnen met het invullen van de plattegrond. Natuurlijk hoef je echt niet alle bloemen, planten en struiken terug te laten keren in de plattegrond. Nee, dat zou onbegonnen werk zijn. De kans is echter groot dat je bloemen en planten in perkjes plant. Het is wel handig om deze perkjes aan te geven op de plattegrond. Doe dit vooral ook met andere grote objecten. Hierbij kun je denken aan een grasmat of een overkapping, maar bijvoorbeeld ook een vijver. Door deze grote objecten alvast aan te geven op de plattegrond wordt het een stuk makkelijker om de rest van de tuin in te delen.
3. Laat een 3D ontwerp maken
Iedereen kan prima een plattegrond in 2D maken. Nadeel is dat je met zo’n plattegrond alleen een zicht van bovenaf hebt. Je kunt nog niet door jouw nieuwe tuin lopen. Wil je echt ervaren hoe jouw nieuwe tuin er straks uit komt te zien? Dan doe je er goed aan een 3D-ontwerp te maken. Ben je zelf handig met computers en tekenprogramma’s? Dan maak je zelf natuurlijk gewoon zo’n ontwerp. Heb je geen idee hoe dit in zijn werk gaat? Geen probleem, want je kunt hiervoor namelijk een hovenier inschakelen. Hij komt bij jou langs, bekijkt de situatie en hoort aan wat jouw wensen zijn. Vervolgens gaat hij met het ontwerp aan de slag. Is het ontwerp klaar? Dan krijg je dit zelf natuurlijk altijd eerst te zien. Het grote voordeel van zo’n 3D-ontwerp is dat je als het ware al door jouw nieuwe tuin kunt lopen. Je ziet dus direct of bepaalde elementen al dan niet bij elkaar passen. Ben je tevreden? Dan kun je het 3D-ontwerp als leidraad nemen voor jouw tuin. Indien het ontwerp klaar is, kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Uiteraard kun je de aanpak van jouw tuin ook uitbesteden aan een hovenier.