Ben je niet helemaal tevreden over de indeling van jouw tuin? Dan kun je besluiten deze helemaal aan te pakken. Je kunt er echter ook voor kiezen om slechts een deel van je tuin aan te pakken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een aantal planten op een andere plek neer te zetten. Ben je van plan om planten te verplaatsen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Natuurlijk kan verplanten het hele jaar door. Er zijn echter bepaalde periodes waarin verplanten niet verstandig is. Indien je dan toch gaat verplanten, kunnen jouw planten beschadigen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, want mogelijk sterven ze over een tijdje wel af. Wil je verplanten? Dan raden we je aan rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten.
Wanneer verplanten?
We gaven hierboven al aan dat het niet verstandig is om planten het hele jaar door te verplaatsen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor een plant. Nu vraag je je ongetwijfeld af wat de beste tijd is om te verplanten. Vaste planten en struiken kun je het beste verplanten als ze in rust zijn. Maar ja, wanneer is een plant in rust? Laten we ons eerst eens richten tot de seizoenen. De meeste planten zijn in van het begin van de herfst tot eind winter in rust. Ze verkeren dan in een soort winterslaap. Ook het tijdstip van de dag maakt nog uit bij verplanten. Zo doe je er goed aan vaste planten ’s ochtends vroeg of in de avond te verplaatsen. Dan is een plant namelijk ook het minst actief. In deze periode is er weinig sapstroom, waardoor verplanten minder schadelijk is dan elders op de dag.
Bescherm de kluit
Bij het verplanten haal je een plant volledig uit de grond. Dit betekent dus dat de wortels ook volledig naar boven komen. Is de plek waar de nieuwe plant moet komen reeds vrij? Verwijder de oude plant dan niet direct, maar graaf eerst een nieuw gat. Op deze manier vat de kluit niet of nauwelijks kou bij het verplanten. Bovendien loop je zo niet het risico dat de wortels uitdrogen. Moet er eerst nog een andere plant verwijderd worden voor de verplanting plaats kan vinden? Zorg er dan voor dat je de kluit van de te verplanten plant goed afdekt. Dit is zeker in de wintermaanden het geval. Zet de plant bijvoorbeeld tijdelijk in een pot en gooi hier potgrond in. Je kunt de kluit ook beschermen door er een kleed of doek overheen te gooien.
Help de plant na het verplanten
Het verplanten is niet zonder risico’s. Dit komt voornamelijk doordat je de wortels nooit geheel over kunt zetten. Bij het uitspitten van de plant worden de wortels vaak gedeeltelijk doorgestoken. Dit betekent echter niet dat de planten niet meer verder kunnen leven. Na het verplanten moet je echter wel wat extra aandacht aan planten besteden. Waarom? Omdat de afgestoken wortels weer moeten herstellen. Dit kan vanzelf gaan, maar je kunt de plant hier ook een handje bij helpen. Allereerst is het van belang dat je de plant voldoende water geeft zodra deze op zijn nieuwe plekje staat. Kijk dagelijks hoe de plant erbij staat en geef hem telkens wat water. Zodoende herstelt de plant sneller. Daarnaast moet de plant weer stabiel in de grond komen te staan. Een bomenpaal naast de plant plaatsen kan hierbij helpen. Op deze manier heeft de plant na het verplanten namelijk net wat meer steun en wordt hij sneller weer stabiel.