De meeste mensen met een tuin genieten hier in het voorjaar en de zomer optimaal van. Op warme dagen worden er namelijk de nodige uurtjes buiten doorgebracht. Je kunt hier heerlijk genieten van het weer, maar je geniet vast en zeker ook van jouw tuin. Dit is zeker het geval wanneer het een oase aan kleuren is. Om zo’n oase aan kleur te krijgen, moet je zelf natuurlijk wel het nodige doen. Het is namelijk niet zo dat er vanzelf allerlei kleuren opduiken in jouw tuin. Om kleur in jouw tuin te krijgen, kun je verschillende dingen doen. Allereerst kun je natuurlijk kleurrijke planten kopen. Deze plant je vervolgens in jouw tuin. Indien je er goed mee omgaat, geniet je jarenlang van de prachtige kleuren van deze plant. Je kunt echter ook kleur creëren met bloembollen. Zie je dit laatste wel zitten? Dan moet je de bollen zelf planten. Hier komt meer bij kijken dan veel mensen denken. Daarom vertellen wij je hieronder hoe je bloembollen plant.
Wanneer plant je bloembollen?
Veel mensen hebben geen idee wat de beste periode is om bloembollen te planten. Vaak wordt de lente gekozen als plantperiode, maar is dit wel zo verstandig? Dat hangt er maar net van af welke bollen je gekocht hebt en wanneer je wilt dat de planten gaan bloeien. Indien je de bollen in maart, april of mei plant, bloeien ze vaak in de periode van juni tot en met oktober. De bloeiperiode hangt uiteraard af van de bloembol. Zo heeft de ene bol een langere levensduur dan de ander. Vaak kun je dit op de verpakking terugvinden. Wil je dat jouw tuin in het voorjaar al volop kleur bevat? Dan doe je er goed aan om de bollen in september, oktober, november of december al in de grond te planten. De bollen van tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen komen namelijk tussen februari en mei tot bloei. Met dergelijke bollen geniet je dus al in het voorjaar van een hoop kleur in jouw tuin.
Hoe plant je bloembollen?
Is het moment aangebroken dat je jouw bloembollen kunt planten? Dan kan het graven beginnen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe ze bloembollen precies moeten planten. Vaak wordt er een gat gegraven waar de bloembollen vervolgens ingegooid worden. Indien je niet weet hoe je bollen moet planten, is de kans groot dat je het verkeerd doet. Zo kun je de bollen bijvoorbeeld te diep in de grond aanbrengen. Dit kan ervoor zorgen dat de bol nooit tot bloei komt. Hoe diep een bloembol geplant moet worden? Dat hangt van de bol af. Neem altijd de hoogte van de bol als uitgangspunt. Als stelregel houden wij doorgaans aan dat het gat twee keer zo diep moet zijn als de hoogte van de bol. Dit betekent dus dat je bollen niet bepaald diep in de grond hoeft te planten. Heb je de bollen aangebracht in het gat? Gooi het gat dan weer dicht.
Geef de bollen regelmatig water
Heb je voorjaarsbloeiers geplant in de herfst? Dan kun je in het voorjaar genieten van een kleurenpalet in jouw tuin. Althans, wanneer je je aan de bovenstaande plantinstructies hebt gehouden. Hier houdt het overigens niet bij op. Je moet er namelijk ook voor zorgen dat jouw bloembollen geregeld water krijgen. Veel mensen denken dat de neerslag in de herfst voldoende is. Dit is echter niet altijd het geval. Wil je er zeker van zijn dat de bollen in het voorjaar daadwerkelijk tot bloei komen? Dan is het zaak om ze geregeld water te geven. Doe dit voornamelijk in de periode na het planten. Pas echter op met de hoeveelheid water. Te veel water is namelijk ook weer niet goed voor de ontwikkeling van bloembollen.