Op welke manieren wordt jouw energierekening hoger?

energie vergelijken

Nederland moet van het gas af. Het is een van de speerpunten die de Nederlandse regering voorstaat zeker ook in het kader van het Klimaatakkoord. Dat zou betekenen dat de energierekening dit jaar honderd euro lager uit zou moeten vallen. Dit omdat de regering besloot de prijs van gas te verhogen en de prijs van stroom juist te verlagen. Doel is om zo meer mensen te bewegen een alternatief voor gas te kiezen.

Stroom is goedkoper, gas fors duurder

Deze stimulans wordt geboden omdat het anders nog bijna driehonderd jaar zou duren voor Nederland helemaal van het gas af zou zijn. Veel effect sorteert dit overigens nog niet, slechts tienduizenden huizen namen afscheid van de gasaansluiting. Het feit dat stroom goedkoper en gas duurder wordt, moet wel echter toch een serieuze prikkel zijn om eerder te stoppen met gas.

Zo kun je alsnog een hogere energierekening gepresenteerd krijgen

Ondanks het feit dat ons beloofd is dat de energierekening omlaag gaat, is de nota bij veel gezinnen gewoon weer gestegen. Het kabinet baseert de 100 euro kostendaling namelijk op een gemiddeld verbruik. Dat impliceert automatisch dat het daadwerkelijke voordeel anders zal liggen, geheel afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Ondanks de beloftes die gemaakt zijn kan het zijn dat jij door je gebruik dus alsnog met een hogere energierekening te maken krijgt en al met al de energieprijzen niet omlaag zijn gegaan.

Hogere belasting op gas wordt gecompenseerd door de lagere belasting op stroom

Ondertussen zijn er verschillende modellen berekend. Uit de uitkomsten blijkt dat de energiebelasting in elk geval omlaag gaat. Verder kun je stellen da hoe groter het totale verbruik is van gas en stroom, hoe hoger de korting wordt. De hogere belasting op gas wordt altijd gecompenseerd door de lagere belasting op stroom namelijk. Mocht je naar een huis verhuizen zonder gasaansluiting, dan zullen je energiekosten spectaculair dalen uiteraard. De energierekening die maandelijks bij je op de mat ploft bestaat overigens uit kosten voor levering, transport en meterhuur.

Fors deel bestaat uit belasting

Ook een fors deel van de rekening wordt gevormd door de belasting. Vorig jaar was de rekening zelfs voor liefst 47 procent opgebouwd uit belasting. Ondertussen klagen mensen steen en been nu blijkt dat hun energierekening voorlopig nog hoger is dan een jaar eerder. Zij voelen zich bedonderd, omdat ze er blind vanuit gingen met een lagere rekening te maken te krijgen. Energie vergelijken aan het einde van het jaar blijft daarom belangrijk. Want op die manier kun je nog iets aan de hoogte van de rekening doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here