Makkelijk en snel een struik planten? Gebruik dit stappenplan!

struik aanplanten

Wil je andere beplanting in jouw tuin? Dan kun je voor allerlei kleine bloemen en planten kiezen. Hoe kleiner de planten, des te meer werk je ermee hebt. Ben je geen liefhebber van tuinieren? Dan is dit dus niet echt een goede keuze. Wat dat betreft kun je beter voor de wat grote planten kiezen. Kies bijvoorbeeld voor één of meerdere struiken in jouw tuin. Struiken kunnen grootse vormen aannemen, waardoor jouw tuin betrekkelijk vol lijkt. Behalve het snoeien heb je er verder geen onderhoud aan. Wil je ook een struik in jouw tuin? Dan kun je deze zelf planten. Heb je geen idee hoe je dit doet? Met onderstaand stappenplan lukt het jou vast en zeker zelf een struik te planten!

Stap 1: Graaf een gat

Een struik moet je gedeeltelijk in de grond planten. Het gaat om de kluit, het gedeelte waar de wortels aan groeien. Bij het planten van de struik lopen veel mensen direct al tegen een probleem aan. Ze weten namelijk niet hoe groot het gat moet zijn om de struik in te planten. Vaak wordt er een klein gat gegraven waar de kluit net in past. Verstandig? Nee, zeker niet. Wij raden mensen altijd  aan om het gat minimaal twee keer zo groot te graven als de kluit van de struik. Indien de mogelijkheid er is, doe je er goed aan het gat nog wat groter te graven. Waarom? Omdat je de grond rondom de struik dan direct ook kunt verbeteren. Dit komt de ontwikkeling van de struik ten goede.

Stap 2: Haal de wortels los

Koop je een struik bij een kweker? Dan zijn de wortels vaak vrij. Dit is meestal niet het geval wanneer je een struik koopt bij een tuincentrum. De wortels van de meeste struiken zitten hier namelijk in een pot. Heb je een struik in een pot gekocht? Zet de struik dan nooit één op één over in jouw tuin. controleer altijd eerst de wortels van de struik. Door de beperkte ruimte in een pot kunnen de wortels namelijk behoorlijk dicht op elkaar zijn gegroeid. Is dit inderdaad het geval? Maak de wortels dan eerst wat los. Losse wortels kunnen namelijk een stuk makkelijker hun weg in de grond vinden.

Stap 3: Bepaal de diepte

Voordat je een struik gaat planten, moet je de diepte ervan bepalen. Op basis van stap één vermoed je mogelijk dat een struik twee keer zo diep geplant moet worden als de grootte van de kluit. Dit is doorgaans inderdaad een prima uitgangspositie. Helaas gaat dit niet altijd op. Sommige struiken worden minder diep of zelfs dieper geplant. Heb je de struik bij een kweker gekocht? Zorg er dan altijd voor dat je de struik in jouw tuin op dezelfde diepte plant. Je kunt de kweker vragen wat de plantdiepte is, maar dit is vaak niet nodig. Meestal kun je aan de stam wel zien hoe diep de struik in de grond heeft gestaan.

Stap 4: Vul het gat

Staat de struik in het gat? Dan is het zaak om de resterende ruimte op te vullen. Doe dit niet alleen met aarde, maar voeg er ook Vivimus of compost aan toe. Op deze manier kunnen de wortels van de plant direct putten uit de voedingsmiddelen die extra in de bodem komen. Vervolgens is het zaak de grond goed aan te stampen, zodat de struik stevig staat. Betreft het een grote struik? Dan kun je een boompaal plaatsen voor extra stabiliteit. De stam van de struik bind je aan deze paal vast. Na het aanstampen van de grond is het zaak de struik genoeg water te geven. Geef altijd zoveel water tot er een klein moeras zichtbaar is rondom de stam van de struik. Waarom zoveel? Omdat het water doordringt tot in de bodem en hier de lucht verdrijft. Dit zorgt ervoor dat de struik binnen een dag vaak stabiel in de grond staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here