Een grasgazon aanleggen in je eigen tuin is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is helemaal niet gek, want met graszoden geniet je meteen van een mooi resultaat! Maar graszoden van goede kwaliteit kopen is best een uitdaging. Er zijn namelijk een aantal punten die de kwaliteit van graszoden bepalen. Zo is de versheid of de leeftijd van de graszoden een belangrijke indicator. Als je geïnteresseerd bent in het aanleggen van graszoden, dan doe je er dus goed aan om je hier wat meer in te verdiepen. Dit scheelt een hoop geld en frustratie! In dit artikel delen we drie punten waar je op moet letten als je graszoden koopt.
Gebruik van plastic netten in graszoden
Sommige graskwekers gebruiken plastic netten tijdens het kweken van de zoden. Deze netten zitten helemaal in de graszoden vergroeid en zorgen ervoor dat ze extra stevig zijn als ze worden geoogst. Ook tijdens het aanleggen van de graszoden zul je profiteren van deze stevigheid. Grasmatten met plastic netten zijn dus goede kwaliteit grasmatten, denk je nu. Maar is dit ook echt zo?
Nou, nee! Grasmatten met plastic erin zijn eigenlijk slecht. Kwekers gebruiken dit trucje namelijk om de graszoden eerder te kunnen oogsten, wanneer de matten eigenlijk nog niet stevig genoeg zijn. Ook is het een goedkope manier om minder grond te gebruiken, wat duurder is dan plastic. Het gras zal dan minder ondergrond hebben om aan te hechten en heeft daardoor ook meer moeite met het aangroeien in jouw tuin. Andere nadelen van plastic in graszoden zijn:
- Plastic is schadelijk voor het leven in de bodem.
- Als je gaat verticuteren, dan komt het plastic naar boven en dat is lelijk.
- De kwaliteit van het gras is minder omdat het te vroeg geoogst is. Hierdoor hebben ze niet fatsoenlijk kunnen groeien.
Een gezond bodemleven is erg belangrijk als je ook een gezond gazon wilt. De beestjes in de bodem verbeteren namelijk de structuur van de grond en zorgen ervoor dat mest beter wordt opgenomen. Er bestaan trouwens wel biologische netten en deze zijn iets minder slecht voor de bodem. Toch prefereren we liever graszoden zonder netten! De reden waarom kwekers toch vaak netten gebruiken is omdat tijd erg kostbaar is. Door het gebruik van netten kunnen ze sneller oogsten, vaak al binnen een half jaar. Binnen dat half jaar zijn de graszoden nog niet volledig dichtgegroeid, waardoor de kans veel groter is dat je te maken krijgt met onkruid.
Hoe zijn de graszoden bemest?
Je kunt graszoden met verschillende soorten mest bewerken. Er is dus enorm veel keuze! Informeer daarom goed naar de beste manier van bemesting als je graszoden koopt. Vraag naar welke bemesting er is gebruikt tijdens de kweekperiode.
Graszoden die met kunstmeststoffen bemest zijn, bezitten weinig bodemleven. In kunstmest zitten namelijk zouten die bodemleven doden. Toch wordt kunstmest nog erg vaak gebruikt door kwekers, want dit type zorgt ervoor dat gras sneller groeit. Wanneer kwekers teveel kunstmest gebruiken, zal de kwaliteit achteruit gaan door de geforceerde groei.
Hoe vers zijn de graszoden?
Ook de versheid is erg belangrijk. Hoe langer graszoden opgerold zitten, des te erger de kwaliteit achteruit gaat. Weerelementen zoals zon en wind drogen de graswortels namelijk uit en dit proces gaat sneller dan je denkt! En als het warmer dan 15 graden is, dan ontstaat er broei in de graszoden die al een tijdje opgerold zitten.
Let daarom goed op de versheid als je graszoden koopt. Uitgedroogde graszoden zijn namelijk moeilijker te leggen. Ook zullen drogere graszoden meer moeite hebben om aan te groeien. Je controleert de versheid door aan de binnenkant van een grasrol te voelen. Als deze warmer is dan 30 graden, dan is het gras aan het stikken. Voel tenslotte ook aan de buitenkant. Deze moet vochtig zijn!