De lente is voor de meeste mensen een prettig seizoen. Al is het alleen al omdat we de koude winter dan definitief achter ons kunnen laten. Voor veel mensen is de winter een saaie periode. Het is vroeg donker, de zon schijnt een stuk minder en er is weinig leven in jouw tuin. Dit verandert in het voorjaar. De dagen worden langer, de zon gaat meer schijnen en de bloemen en planten in jouw tuin komen langzaam maar zeker tot bloei. Om een mooie tuin te krijgen in het voorjaar, moet je zelf de handen uit de mouwen steken. Heb je geen idee wat je hiervoor moet doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In onderstaande tekst lees je namelijk hoe je jouw tuin lenteklaar maakt.
Haal troep en rommel uit jouw tuin
In de herfst verliezen veel bomen en struiken hun bladeren. Het merendeel hiervan komt in jouw tuin terecht. Verwijder het blad in de winter niet, maar begin hier pas mee in het vroege voorjaar. In de winter biedt het blad namelijk bescherming aan de bodem. Deze bevriest zo minder snel. Het is echter wel een wat slordig gezicht, al dat blad in jouw tuin. In het vroege voorjaar kun je jouw blad zonder problemen verwijderen. Gooi het op de composthoop, in een bladkorf van de gemeente of in de GFT-bak. Is het blad verwijderd? Kijk dan ook direct even naar het onkruid. Dit komt namelijk ook weer tot bloei in het voorjaar. En nu je toch bezig bent, kun je net zo goed ook alvast het eerste onkruid verwijderen. Dat scheelt je straks immers weer tijd en moeite.
Strooi mest in jouw tuin
In de wintermaanden verkeren de meeste bloemen en planten in rust. Zodra de lente nadert, komen ze langzaam maar zeker uit hun ‘winterslaap’. Om snel te kunnen groeien, moeten ze voldoende voedsel krijgen. Dit is echter niet altijd voorhanden in de bodem. Zeker vlak na de winter is de bodem vaak nog arm aan voedingsmiddelen. Wil je jouw tuin op tijd lenteklaar hebben? Dan kun je de bloemen en planten ene handje helpen om te groeien. Hoe? Door jouw tuin te bemesten. Hiervoor kun je het beste (biologische) organische mestkorrels gebruiken. Dankzij deze korrels voeg je schimmels en bacteriën toe aan de bodem. Deze schimmels en bacteriën worden actief in de bodem en zorgen voor voedingsmiddelen voor bloemen en planten.
Vergeet je gazon niet!
Veel mensen richten zich in de aanloop naar de lente alleen tot bloemen en planten. Het gazon schiet er echter geregeld bij in. Het wordt namelijk als vanzelfsprekend geacht dat gras in de lente weer mooi groen wordt. Vaak gebeurt dit ook, maar je kunt jouw grasmat altijd verbeteren. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan om te verticuteren in het vroege voorjaar. Hiermee zorg je ervoor dat oude grassnippers en mos uit het gras verwijderd worden. Ook wordt het gras iets gemaaid. Door verticuteren maak je jouw gazon wat luchtiger, waardoor de bodem in staat is meer zuurstof op te nemen. Het effect hiervan is dat jouw grasmat sneller groeit. Na het verticuteren kunnen er kale plekken in jouw gazon ontstaan. Is dit het geval? Zaai jouw gazon dan door. Op deze manier heb je straks weer een mooie, groene en volle grasmat!