Extra aandachtspunten voor jouw tuin in de winter

buitenkraan afsluiten

De meeste bloemen en planten verkeren in de winterperiode in ruststand. Ze ontdoen zich in de herfst van hun bladeren en gaan vervolgens in een soort winterslaap. Veel mensen laten hun tuin daarom ook met rust in de winter. Dit is een goede zaak, want zo kunnen planten zich optimaal voorbereiden op het voorjaar. Je kunt extra maatregelen nemen om jouw tuin te beschermen, zoals het blad op de bodem laten liggen. Ook kun je planten in potten naar binnen halen om ze te beschermen tegen de vorst. Er zijn echter nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden in de winter. Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

1. Gazon onderhouden

Veel mensen denken dat gras in de wintermaanden niet groeit. Dit is echter een misvatting. ’s Nachts kan het vaak flink vriezen, maar in de winter is het overdag nog geregeld een graad of 5. Indien het kwik stijgt tot deze temperatuur of zelfs hoger, blijft jouw gras gewoon groeien. In een relatief zachte winter kan het dus  maar zo zijn dat je jouw gazon moet maaien. Is dit inderdaad aan de orde? Dan raden wij je aan het gras vooral niet te kort te maaien. Hoe korter het gras, des te vatbaarder jouw gazon is voor de vorst. Naast het maaien doe je er overigens ook goed aan blad van het gras te verwijderen. In de perkjes kun je het beter laten liggen, maar op het gras niet. Het blad zorgt er namelijk voor dat jouw gazon kan verkleuren. Ook ontstaat er onder een laag van balderen een ideaal klimaat voor schimmels. En hier zit je niet op te wachten, want schimmels kunnen jouw behoorlijk aantasten.

2. Sluit de buitenkraan af

Heb je een buitenkraan? Dan is de kans groot dat je hier in de zomermaanden veelvuldig gebruik van hebt gemaakt. Zo’n kraan is namelijk ideaal voor het sproeien van jouw tuin. Je sluit er een tuinslang op aan, draait de kraan open en je kunt direct beginnen met sproeien. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om ervoor te zorgen dat de bloemen en planten in jouw tuin niet uitdrogen. In de herfst en de winter gebruik je de buitenkraan echter niet of nauwelijks. Toch zijn er genoeg mensen die hun buitenkraan niet afsluiten. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee, zeker in de winter. Waarom? Omdat het water in de leiding van een buitenkraan kan bevriezen. En als water bevriest zet het uit. Hierdoor kan de leiding knappen en ontstaat een lekkage. Draai de watertoevoer naar de buitenkraan daarom altijd dicht in de winter. En vergeet ook niet het reeds aanwezige water uit de kraan te laten stromen.

3. Denk ook aan de vijver!

In menig tuin in Nederland zien we een vijver terug. In het voorjaar en de zomer kun je hier heerlijk van genieten. Er groeien dan namelijk allerlei bloemen en planten rond de vijver en bovendien leven er allerlei dieren in of in de omgeving van het water. Dit verandert in de winter. In dit seizoen moet je extra aandacht besteden aan jouw vijver. Bevat jouw vijver tropische vissen? Dan is het verstandig deze voor de vorstperiode uit jouw vijver te halen. Waarom? Omdat deze vissen vaak niet bestand zijn tegen de lage temperaturen. In het ergste geval kunnen ze zelfs sterven door de winterse kou. Hevel ze bij voorkeur over naar een aquarium, het liefst in huis. Je moet er bovendien voor zorgen dat jouw vijver niet dichtvriest. Gebeurt dit wel? Dan krijgen de dieren onder het wateroppervlak niet of nauwelijks zuurstof meer. Maak dus regelmatig een gat in het ijs, zodat er altijd zuurstof aangevoerd kan worden. Je kunt overigens ook kiezen voor een zuurstofpomp. Hiermee wordt er automatisch zuurstof afgegeven aan het water, waardoor je niet telkens een gat in de laag ijs op jouw vijver hoeft te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here