Is jouw tuin sterk verwilderd? Of ben je er naar jaren gewoon op uitgekeken en wil je weleens iets anders? Dan overweeg je vast en zeker om jouw tuin compleet leeg te trekken. Op deze manier kun je namelijk weer op nul beginnen en bepaal je zelf hoe jouw tuin eruit komt te zien. Voordat je begint, is het makkelijk om een tuinontwerp te hebben. Zo’n ontwerp is namelijk een prima leidraad tijdens het verbouwen van jouw tuin. Voor het maken van een tuinontwerp kun je een hovenier inschakelen. Dit brengt kosten met zich mee. Het is echter ook mogelijk om zelf een tuinontwerp te maken. In dat geval moet je wel weten waar je aan begint. Er worden namelijk geregeld fouten gemaakt bij een tuinontwerp. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom zetten wij hier een aantal veelgemaakte fouten op een rijtje.
1. Niet weten wat je wilt
Om een goed tuinontwerp te kunnen maken, moet je natuurlijk wel weten wat je wilt. Er zijn echter genoeg mensen die niet in hun hoofd hebben hoe hun tuin er straks uit moet komen te zien. Ze weten bijvoorbeeld dat ze een vijver en overkapping willen, maar daar houdt het vaak wel bij op. Bij het maken van een tuinontwerp moet je natuurlijk ook weten waar dit soort zaken straks moeten komen. Zorg er daarom ook altijd eerst voor dat je een idee hebt van hoe jouw tuin eruit moet komen te zien. Dit maakt het een stuk makkelijker om bepaalde keuzes te maken, bijvoorbeeld voor de planten en het soort stenen in jouw ‘nieuwe’ tuin.
2. Geen schets maken
Heb je redelijk in jouw hoofd zitten hoe je tuin er straks uit moet komen te zien? Dan lijkt het je misschien verstandig om gewoon maar aan de slag te gaan. Dit is een fout die heel veel mensen maken. Wij raden je namelijk niet aan om te beginnen met de werkzaamheden in jouw tuin voordat je een schets hebt. Zo’n schets kun je betrekkelijk eenvoudig zelf maken. Breng eerst de grens van jouw tuin in kaart. Geef hier vervolgens de verschillende elementen op aan. Teken de borders en perkjes, evenals terrassen en overige bestrating. Zorg er altijd voor dat je alles op de schets aangeeft. Tijdens het werk kun je dan namelijk altijd even kijken hoe het nou ook alweer zat. Hierdoor ga je aanzienlijk minder snel de fout in.
3. Tuinontwerp uitbesteden
Ben je niet iemand die zelf graag in de tuin aan het werk is? Dan is de kans groot dat je toch een hovenier inschakelt voor het ontwerp en de aanleg van jouw tuin. Dat is geen schande, want er zijn genoeg Nederlanders die dit uitbesteden. Ook bij het kiezen van een hovenier kun je echter nog de fout ingaan. Er zijn namelijk veel mensen die lukraak een hovenier uitzoeken en deze vervolgens inschakelen. Dit is echter niet verstandig. Je moet namelijk wel eerst weten wat je in huis, of in dit geval in de tuin, haalt. Weet je dit niet? Dan kan het maar zo zijn dat jouw tuin er straks heel anders bij ligt dan je eigenlijk voor ogen had. Wij raden je daarom aan om altijd naar recensies over hoveniers te zoeken. Zijn de recensies louter positief? Dan kun je de betreffende hovenier prima inschakelen voor het werk in jouw tuin. Richt je overigens nooit tot slechts één hovenier. Vraag bijvoorbeeld ook offertes op bij verschillende hoveniers. Op deze manier kun je in alle rust de prijzen met elkaar vergelijken. Dit maakt het een stuk makkelijker om straks een goede keuze te maken.