Stappenplan voor het aanleggen van een vijver

vijver aanleggen

Heb je alleen maar bloemen, planten en bestrating in jouw tuin? Dan vind je dit op een gegeven moment mogelijk wat saai. Je kunt er dan voor kiezen om jouw hele tuin aan te pakken. Dit is echter enorm veel werk. Daarom besluiten veel mensen hun tuin gedeeltelijk onder handen te nemen. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld vaak een overkapping gerealiseerd. Je kunt er echter ook voor kiezen om een vijver in jouw tuin te plaatsen. Wil je inderdaad een vijver in jouw tuin? Dan komt onderstaand stappenplan vast en zeker van pas.

Stap 1: maak een ontwerp

Om een vijver aan te kunnen leggen, moet je eerst een gat in de grond graven. Hier begin je natuurlijk niet direct mee. Je weet immers niet hoe groot de vijver moet worden en om wat voor een soort vijver het gaat. Begin daarom altijd eerst met het maken van een vijverontwerp. Je kunt dit het beste doen door een plattegrond van jouw tuin te maken. Neem de reeds aanwezige indeling mee en teken de vijver op de plek waar je deze graag wilt hebben. Denk vooral ook goed na over de plek van de vijver. Zo is het van belang dat de vijver zes tot acht uur per dag in de zon ligt. Plaats de vijver ook vooral niet te dicht bij bomen of grote struiken. De wortels hiervan kunnen het vijverfolie namelijk aantasten, waardoor een lekkage kan ontstaan.

Stap 2: Graaf het gat

Zodra je het ontwerp voor de vijver klaar hebt, begin je met de werkzaamheden. Allereerst moet je natuurlijk een gat in de grond graven. Kies je voor een voorgevormde vijverbak van kunststof? Dan weet je precies hoe groot het gat moet worden. Gebruik je folie in jouw vijver? Dan heb je eigenlijk de vrije hand voor wat betreft de grootte van de vijver. Indien je folie gebruikt, moet je de bodem van de vijver wel egaal maken. Denk vooral ook aan de wortels in de grond. Er mogen namelijk geen wortels meer aanwezig zijn wanneer je folie gebruikt. De wortels kunnen namelijk door het folie heen groeien. En indien er een opening in het folie komt, kan het water jouw vijver verlaten.

Stap 3: Breng het folie aan

Heb je het gat voor de vijver inmiddels gegraven en ben je er zeker van dat alle wortels verwijderd zijn? Dan kun je beginnen met het aanbrengen van het folie. Breng altijd eerst een laag van 10 centimeter wit zand aan op de bodem van jouw vijver. Waarom? Omdat dit dient als extra bescherming. Doe je dit niet? Dan kan grondwater er mogelijk voor zorgen dat het folie omhoog gedrukt wordt. Probeer bij het aanbrengen van het folie om er niet overheen te lopen. Trek het folie ook niet te strak. Er komt straks namelijk water in de vijver, waardoor er flink wat druk op het folie komt en dit vanzelf strak komt te staan. Zorg dat je aan de randen minimaal 50 centimeter overhoudt.

Stap 4: Afwerking en water

Is het folie gelegd? Zorg dan dat de randen netjes afgewerkt worden. Je kunt het folie in de grond graven. Voor wat extra gewicht kun je bijvoorbeeld grind langs de rand van jouw vijver gooien. Heb je het folie langs de rand goed en netjes weggewerkt? Begin dan met het vullen van de vijver. Gebruik voor het vullen van de vijver bij voorkeur gewoon een tuinslang. Waarom geen regenwater? Omdat dit zachter en zuurder is, waardoor het minder goed is voor jouw vijver. Bovendien kun je precies zien wat de inhoud van de vijver is. Je moet dan voor en na het vullen wel even op de watermeter kijken. Zit de vijver helemaal vol met water? Dan kun je beginnen met de afwerking ervan. Zo plant je vast en zeker een aantal waterplanten in en rondom jouw vijver om een natuurlijke uitstraling te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here