Drie tips voor het zaaien van bloemen

zaaien van bloemen

Vind je jouw tuin momenteel wat kaal? Of ontbreekt het je aan kleur? Dan wordt het de hoogste tijd om in actie te komen. Denk nu niet direct dat je jouw gehele tuin direct onder handen moet nemen. Dit is namelijk absoluut niet het geval. Het opleuken of kleurrijker maken van jouw tuin is namelijk een stuk makkelijker. Je kunt namelijk een aantal leuke bloemen aan jouw tuin toevoegen. Bij een tuincentrum kun je tegenwoordig allerlei soorten bloemen en planten voor in jouw tuin kopen. Dit is echter een betrekkelijk dure optie, zeker wanneer het om veel bloemen en planten gaat. Mag het niet te veel kosten? Dan kun je ervoor kiezen om zelf bloemen in te zaaien. Probleem is dat lang niet iedereen weet hoe dit precies in zijn werk gaat. Om dit toch mogelijk te maken, geven wij jou hieronder drie tips voor het zaaien van bloemen.

1. Gebruik niet alles in één keer

Er zijn vandaag de dag talloze winkels waar je zaden voor bloemen kunt kopen. Deze zijn doorgaans verpakt in een zakje. Heb je zo’n zakje met zaadjes aangeschaft? Dan kun je vast en zeker niet wachten om ze in te zaaien. De meeste mensen beginnen dan ook vol enthousiasme met het zaaien. Gevolg: het zakje is binnen de kortste keren leeg. Dit wordt echter niet vaak als een probleem gezien. Toch is het niet verstandig om het hele zakje in één keer leeg te strooien in jouw tuin. Waarom niet? Omdat de bloemen dan allemaal tegelijk en dus even lang bloeien. Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van kleur in jouw tuin? Verdeel het strooien dan over drie momenten. Op deze manier heb je veel langer plezier van de bloemen.

2. Zaai op de juiste diepte

Zaadjes van bloemen moeten in de aarde aangebracht worden. Dit is ongetwijfeld niet nieuw voor jou. Het zaaien lijkt dan ook niet moeilijk. Toch hebben veel mensen moeite met het bepalen van de diepte. Zo weet menigeen niet wat de beste diepte om de zaadjes aan te brengen. Vaak wordt er op de gok een gat gegraven waar de zaadjes vervolgens ingegooid worden. De kans op mislukking is in dat geval een stuk groter. Waarom? Omdat de zaadjes kunnen gaan rotten wanneer ze te diep in de aarde aangebracht worden. En rotte zaadjes ontkiemen natuurlijk niet. In dat geval heb je er dus niets aan. Nu ben je vast en zeker benieuwd hoe diep je de zaadjes aan moet brengen. Dit verschilt echter per soort. Voor het bepalen van de juiste diepte kun je het beste naar het zaadje zelf kijken. Neem twee keer de hoogte van het zaadje. Is jouw zaadje verticaal 3 centimeter lang? Plant het zaadje dan op een diepte van 6 centimeter.

3. Bescherm de zaadjes

Is het zaaien gelukt? Dan kan het wachten beginnen. Waarschijnlijk duurt het niet al te lang voordat je de eerste sprietjes boven de grond uit ziet komen. Je kunt dit natuurlijk stimuleren door de zaadjes regelmatig te voorzien van water. Bescherming van de zaadjes is echter ook van groot belang. Waarom? Omdat vogels dol zijn op de zaadjes. Doordat de meeste zaadjes vlak onder het aardoppervlak liggen, kan een vogel deze er makkelijk uitpikken met zijn snavel. Indien je niets doet, kunnen de zaadjes binnen de kortste keren allemaal verdwenen zijn. Plaats daarom bijvoorbeeld een aantal stokjes rond het ingezaaide stukje grond. Gooi hier vervolgens een netje overheen en de vogels kunnen er niet langer bij. Op deze manier kunnen de door jou ingezaaide bloemen in alle rust tot ontwikkeling komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here