Welke grassoorten zijn er allemaal?

grassoorten

Gras, een groot deel van de Nederlanders heeft het tegenwoordig wel in zijn tuin liggen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er talloze verschillende soorten gras zijn. Toch is gras een vrij algemeen begrip geworden. En dat terwijl er honderden verschillende soorten gras zijn. Zo valt graan bijvoorbeeld ook onder de grassoorten. Daarnaast zijn er nog talloze andere grassoorten. Voordat je een bepaalde grassoort kiest om jouw tuin mee in te zaaien, is het handig om te weten welke soorten er allemaal zijn. Om je een weloverwogen keuze te laten maken, zetten we hieronder vier grassoorten op een rijtje die veel gebruikt worden voor een gazon.

1. Engels raaigras

raaigras

Een van de grassoorten die het meeste voorkomt in ons land is Engels raaigras. Deze grassoort wordt onder meer gebruikt voor het inzaaien van weilanden, voetbalvelden en speelgazons. Het grote voordeel van Engels raaigras is dat het snel ontkiemt en ook snel groeit. Daarbij komt dat deze grassoort goed tegen betreding kan. Daarom is Engels raaigras ook zo goed voor sport- en speelvelden, want deze worden intensief gebruikt. De grassoort kan goed tegen droogte en blijft zelfs in de zomermaanden mooi groen van kleur. Het is echter niet zo dat Engels raaigras niet gebruikt wordt voor gazons in tuinen. Met name in tuinen waar kinderen veelvuldig op het gras spelen is deze grassoort uitermate geschikt. De bladeren zijn dikker, waardoor het gras beter tegen belasting kan.

2. Roodzwenkgras

roodzwenkgras

Wil je gras inzaaien in jouw tuin? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij roodzwenkgras uitkomt. Deze grassoort wordt namelijk vaak gebruikt voor het inzaaien van een gazon. Roodzwenkgras is goed bestand tegen schaduw. Daarbij komt dat dit gras zelfs op een kleigrond of arme, droge zandgrond groeit. Roodzwenkgras groeit aanzienlijk minder snel dan Engels raaigras, waardoor je het minder vaak hoeft te maaien. Wel is deze grassoort niet zo goed bestand tegen veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld door spelende kinderen. Roodzwenkgras en Engels raaigras zijn de twee grassoorten die vaak gebruikt worden voor een mooie, groene grasmat in een tuin.

3. Veldbeemdgras

veldbeemdgras

Ben je op zoek naar een grassoort die goed bestand is tegen betreding en droogte? Dan is veldbeemdgras mogelijk wat voor jou. Bovendien leent veldbeemdgras zich uitstekend voor het opvullen van kale plekken in een gazon van roodzwenkgras of Engels raaigras. De grassoort groeit niet bepaald snel, maar is wel ontzettend stevig. Naast Engels raaigras wordt ook veldbeemdgras vaak gebruikt voor het inzaaien van bijvoorbeeld sportvelden. Deze grassoort heeft een klein nadeel. Wat dit is? Veldbeemdgras is namelijk nogal gevoelig voor bepaalde (gras)ziektes.

4. Gewoon struisgras

struisgras

De laatste grassoort die we hier behandelen is gewoon struisgras. Deze grassoort komt ook in het wild vaak voor. Hier groeit hij met name op vochtige plekken. Gewoon struisgras komt echter ook voor in weilanden, bermen langs wegen en in het bos. Je kunt deze grassoort echter ook prima gebruiken om een gazon mee in te zaaien. Dit komt voornamelijk doordat gewoon struisgras lang groen blijft. Dit is zelfs in periodes van droogte het geval. Waarom deze grassoort veelvuldig voor gazons gebruikt wordt? Dat komt voornamelijk door de dichte structuur van gewoon struisgras. Hierdoor zijn er vaak maar weinig kale plekken zichtbaar in jouw gazon. Daarbij komt dat gewoon struisgras prima bestand is tegen kort maaien. Bij andere grassoorten is dit lang niet altijd het geval. Wordt het gazon in jouw tuin intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen? Dan is gewoon struisgras niet de beste keuze. Deze grassoort is namelijk niet goed bestand tegen betreding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here